Hrvatski softveraš obrnuo indijski model outsourcinga

Slika /slike 1/Grafovi/shutterstock_173658530.jpg

Tvrtka Serenget, koja je u 2014. imala 6,4 milijuna kuna prihoda, 70 posto prihoda ostvaruje od izvoza.

 
U Hrvatskoj ima niz tvrtki koje se bave razvojem softvera za strane naručitelje, ali zagrebačka tvrtka Serengeti, koja je ove godine iskočila na čelo Deloitteovog popisa najbržerastućih tehnoloških tvrtki iz Hrvatske s rastom unazad nekoliko godina od 843 posto, model softverskog outsourceinga kakav imaju Indijci obrnula je naglavačke.
 
Goran Kalanj, direktor Serengetija kaže da se nisu željeli natjecati iznajmljivanjem radnih sati svojih stručnjaka kako to rade Indijci, jer je to utrka u kojoj pobjeđuju oni koji radnike plaćaju najmanje.  "Obrnuli smo poslovni model koji koriste Indijci tako da je Serengeti postao razvojni partner, tvrtka koja najbržerastućim zapadnoeuropskim tvrtkama preuzima uslugu centra za razvoj složenih korporativnih aplikacija", kaže Kalanj.
 
Prema podacima Poslovne Hrvatske tvrtka Serengeti lani je imala prihod od 6,4 milijuna kuna uz neto dobit od 11,1 tisuću kuna. Kalanj navodi da su narasli na 45 zaposlenih. "Sve ovo ostvarili smo unazad četiri godina kad smo donijeli poslovnu odluku da želimo biti razvojni centar za zapadnoeuropske brzorastuće tvrtke u Hrvatskoj", kaže Kalanj. Danas tvrtka 70 posto prihoda ostvaruje od izvoza. Osim Serengetija u Hrvatskoj se sličnim poslom bavi mnogo tvrtki.
 
Dvije najpoznatije, Infinum i Five, specijalizirane su za razvoj mobilnih rješenja, ali slično posao razvija još niz drugih hrvatskih softverskih tvrtki. Kalanj kaže da iako su unaprijedili indijski model softverskog outsourceinga to ne znači da se planiraju zadržati na njemu. Štoviše, ističe da im je plan početi razvijati i vlastite proizvode. No, Kalanj kaže da za to ima dovoljno vremena.
 
"Na tržištu je mnoštvo tehnoloških proizvoda, više nego ikad, a i jednostavnije ih je napraviti nego prije, ipak da bi se mogli natjecati na taj način trebate skupiti znanje i pogoditi trenutak pa nema razloga za žurbu", kaže Kalanj. Pojašnjava da im je užitak raditi, jer razvijaju projekte o kojima se upravo govori na svim američkim tehnološkim konferencijama. "Mi radimo razvoj u području big data, mobilea i IoT-a", zaključuje Kalanj.
 
(Poslovni dnevnik)
 

Vijesti iz medija | Strana tržišta | Hrvatski izvoz