Hrvatski škverovi osvajaju Norvešku

Slika /slike/Foto s Google Drive poljoprivreda ribarstvo vinarstvo/shutterstock_115265092.jpg

Nakon predstavljanja na najvećem sajmu marikulture Aqua Nor 2015 u norveškom Trondheimu, dva ili tri hrvatska brodogradilišta potpisat će, narednih dana, ugovore za gradnju ribarskih brodova za Norvežane.

Nakon što su u organizaciji šibenskog CroNoMara hrvatske tvrtke predstavile svoje mogućnosti na najvećem sajmu marikulture Aqua Nor 2015 u norveškom Trondheimu, dva ili tri hrvatska brodogradilišta potpisat će, narednih dana, ugovore za gradnju ribarskih brodova za Norvežane.

Jedan škver je već poznat. Riječ je o brodogradilištu NCP-Remontno brodogradilište Šibenik, dok će drugo brodogradilište biti izabrano do polovine rujna.

Naime, u CroNoMaru još dvoje između ponuda dvaju dalmatinskih brodogradilišta, a moguće je čak da posao dobiju oba. Tu nam je novost potvrdila Ana Zajc, viša projektna savjetnica tvrtke CroNoMar te voditeljica izložbenog prostora na Aqua Noru, koji se održao od 18. do 24. kolovoza.

Vrijednost tih novih ugovora, prema njezinim riječima, iznosi najmanje tri milijuna eura, a realno je da će taj posao biti vrijedan oko 3,5 milijuna eura. Naime, potpisat će se narudžbe i za gradnju određenog broja manjih brodova.

Aqua Nor je vidjelo više od 21.000 posjetitelja, a svoje proizvode i usluge predstavilo je 548 izlagača iz 28 zemalja.

Osim u paviljonima, dio sajma održao se u luci Skansen, dakle na vodi, gdje su bila izložena čak dva broda proizvedena u Hrvatskoj. Riječ je o 15-metarskom aluminijskom katamaranu za uporabu na ribogojilištima proizvedenom u šibenskom NCP-u, te servisnom plovilu za sektor marikulture koji je proizveden u pulskom Tehnomontu.

U sklopu Aqua Nora, 20. kolovoza održana je prezentacija pod nazivom Potential in marine/maritime sector in Croatia. Ana Zajc ističe kako je svim zainteresiranima na toj prezentaciji predstavljeno naše gospodarstvo te potencijali za direktna inozemna ulaganja.

 “Posebno su predstavljene hrvatske tvrtke iz sektora mora i pomorstva koje imaju izvozni potencijal i mogu biti partneri ili dobavljači tvrtkama u tom sektoru. Ostvareni su brojni poslovni kontakti važni za umrežavanje sa svjetskim liderima u ovom sektoru. Brodovi izgrađeni u domaćim brodogradilištima - jedan u Puli koji je predstavila tvrtka Tehnomont te brod iz šibenskog NCP-a - bili su među najposjećenijima na sajmu.", istaknula je gospođa Zajc.

Projekt izlaganja hrvatskih tvrtki u Norveškoj, kojim se potiče internacionalizacija poslovanja malih i srednjih poduzeća, sufinanciran je sredstvima iz programa Ministarstva poduzetništva i obrta - Poduzetnički impuls za 2014. godinu.

Projekt gradnje brodova za norveško tržište započeo je posredstvom CroNoMara, hrvatsko-norveške inovativne tvrtke sa sjedištem u Šibeniku. CroNoMar upravlja inovacijskim inkubatorom Pomorsko inovacijski centar - iNavis, kojem je osnovni cilj poslovanja povezivanje norveških i hrvatskih tvrtki u sektoru mora i pomorstva te realizacija zajedničkih projekata.

Nedavno su iz NCP-Remontno brodogradilište Šibenik i pulskog brodogradilišta Tehnomont isporučeni 15-metarski radni brodovi koji se upotrebljavaju na ribogojilištima u Norveškoj.

(Privredni vijesnik)



 

Vijesti iz medija | Strana tržišta | Hrvatski izvoz