Hrvatski inovatori na 44. sajmu inovacija u Ženevi

Slika /slike 1/Obrt/shutterstock_140576308_cr.jpg

Hrvatski inovatori su na 44. sajmu inovacija u Ženevi, na kojem su sudjelovale selekcije inovatora iz 45 zemalja svijeta, a ukupno je bilo predstavljeno oko 1000 inovacija, osvojili tri zlatne medalje s posebnom pohvalom žirija, jednu zlatnu, pet srebrnih i tri brončane medalje.

Hrvatski inovatori su na 44. sajmu inovacija u Ženevi osvojili tri zlatne medalje s posebnom pohvalom žirija, jednu zlatnu, pet srebrnih i tri brončane medalje, priopćila je u subotu Udruga inovatora Hrvatske. 

Zlatne medalje s posebnom pohvalom žirija dobili su Antun Drvar iz Puščina za inovaciju "Ionizacijska tehnologija za spuštanje točke tečenja sirove nafte i mazuta", profesori s zagrebačkog Građevinskog fakulteta Stjepan Lakušić i Ivo Haladin za inovaciju "Apsorbirajuće betonske barijere za zaštitu od buke - Ruconbar" te Ðuro Horvat iz tvrtke Tehnix za inovaciju "MBO-T stroj za bioreaktorsko kompostiranje - Kompostder". 

Zlatnu medalju osvojila je inovacija "Vertikalna eolska električna centrala" Franca Žirovnika iz Pule.

Srebrnu medalju dobila je inovacija "Jednokratni hidrofilni urinarni kateter o kompletu s antiseptičkim sredstvom" GuardianMed Luke Grgara sa zagrebačkog Medicinskog fakulteta, Filipa Črpiča s Veleučilišta u Karlovcu i Darije Simić.  Srebrne medalje osvojile su i inovacije "Sklopivi ured uz kontejner mobilnog reciklažnog dvorišta" Emila Butale iz karlovačke tvrtke Veta, "Cjevna konstrukcija za mjerenje protoka tekućina" Krešimira Komljenovića iz HEP-a, "Rehabilitacijski uložak za doziranje opterećenja" Ivane Palčić iz Umaga te "Električni skuter"  Dominika Sremića sa zagrebačkog Fakulteta strojarstva i brodogradnje.

Brončane medalje dobili su Josip Sever i Petar Kosi za inovaciju "Smart Gearbox", Miodrag Spasić iz Splita za inovaciju "Sigurnosni uređaj za paljenje svjetala na vozilu" te Danijela Hlanuda iz Poreča za inovaciju "Durga®Silver" -  prirodni Ayurveda šampon.

Na 44. Sajmu inovacija u Ženevi, održanom od 13. do 17. travnja sudjelovale su selekcije inovatora iz 45 zemalja svijeta, a ukupno je bilo predstavljeno oko 1000 inovacija na površini od 10.000 četvornih metara. Na tom jednom od najprestižnijih međunarodnih sajmova inovacija u svijetu, hrvatska selekcija sudjelovala je po dvadeset drugi put za redom, a ove godine Udruga inovatora Hrvatske predstavila je 13 inovacija od kojih je velika većina osvojila nagrade u službenoj konkurenciji. Sudjelovanje hrvatskih inovatora na Sajmu organizirala je Udruga inovatora Hrvatske uz potporu Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske banke za obnovu i razvitak te u suradnji s Hrvatskom zajednicom tehničke kulture.

Izložbu je posjetilo više od 35.000 posjetitelja, a izložene inovacije ocjenjivao je međunarodni ocjenjivački sud kojeg je činilo više od 85 stručnjaka, među kojima i predstavnik Hrvatske - inžinjer Zoran Barišić, glavni tajnik Udruge inovatora Hrvatske. Hrvatske inovatore na sajmu je posjetio i hrvatski veleposlanik u Švicarskoj Aleksandar Heina. 

(Hina)

Vijesti iz medija | Sajmovi | Strana tržišta i prilike