Hrvatski drvari izvoze više od 65 posto svojih proizvoda

Slika /slike 1/Poljoprivreda i ribarstvo/shutterstock_161075873_cr.jpg

Hrvatski drvari sada izvoze više od 65 posto svojih proizvoda što čini više od 10 posto ukupnog hrvatskog izvoza. Istovremeno, udio djelatnosti u bruto domaćoj proizvodnji porastao je na 3,5 posto.

Hrvatski drvari sada izvoze više od 65 posto svojih proizvoda što čini više od 10 posto ukupnog hrvatskog izvoza. Istovremeno, udio djelatnosti u bruto domaćoj proizvodnji porastao je na 3,5 posto. Ovaj sektor uvozi tek pet posto svoje sirovine, tako da je suficit proizvodnje, prerade drva i proizvodnje namještaja vrlo velik. U krizu su prvi ušli i prvi iz nje izašli, pa je u prošloj godini izvezeno proizvoda ukupno vrijednih 1,45 milijardi eura, dok je suficit robne razmjene iznosio velikih 542 milijuna eura.
 
Važnost ovog gospodarskog sektora prepoznata je i u Europskoj uniji. Iako zbog različite važnosti ovog sektora u pojedinim zemljama članicama ne postoji strategija razvoja na razini cijelog kontinenta, nedavno prihvaćene smjernice o razvoju upućuju zemlje članice da u svojim razvojnim strategijama povežu šume i gospodarske sektore koji su povezani s njima, te razvoj ruralnih područja u kojima se te šume nalaze. Strategijama se mora osigurati dovoljna količina sirovine za poduzetnike koji daju visoku dodanu vrijednost proizvodima kojima je drvo sirovina, a s druge strane malim poduzećima koje rade s drvom u ruralnim sredinama treba osigurati mogućnosti za gospodarski razvoj, investiranje, zapošljavanje radnika te njihov ostanak u tim sredinama.
 
I jedan nacionalni dokument, Strategija pametne specijalizacije, može odigrati važnu ulogu kad je riječ o povlačenju novca iz EU fondova za hrvatske tvrtke. Na raspolaganju nam je trenutačno 330 milijuna eura, od kojih je 110 rezervirano za centre kompetencije, a klasteri, pa tako i oni drvni, mogu biti ključni u povlačenju novca za reindustrijalizaciju te za malo i srednje poduzetništvo. Svoju ulogu može odigrati i turizam, posebice kroz jačanje suradnje lokalnih dobavljača i investitora u naše turističke objekte, od čega veliku korist mogu imati oba sektora.
 
Manje od 20 posto šuma u Hrvatskoj je u privatnom vlasništvu, dok velikom većinom, s oko 80 posto drvnoga blaga, upravlja država kroz tvrtku Hrvatske šume. Šumari procjenjuju kako naše šume svake godine narastu za 10 milijuna kubika, a samo 5,8 milijuna se iskoristi kroz sječu i završi u drvnoj industriji.
 
(Privredni vjesnik)
 

Vijesti iz medija | Strana tržišta | Hrvatski izvoz