Hrvatske tvrtke preko Spara izvezle gotovo 34 milijuna eura vrijednu robu

Slika /slike 1/Gospodarstvo/izvoz u 8 mj.jpg

U prvom polugodištu hrvatske kompanije su u zemlje u kojima posluje austrijski maloprodajni lanac Spar izvezle svojih proizvoda u vrijednosti od gotovo 34 milijuna eura, što je rast od 14 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Tvrtke su izvezle svoje proizvode u Austriju, Mađarsku, Sloveniju i Italiju.

U prvom polugodištu domaće kompanije su u zemlje u kojima posluje austrijski maloprodajni lanac Spar izvezle svojih proizvoda u vrijednosti od gotovo 34 milijuna eura, što je rast od 14 posto u odnosu na isto razdoblje lani, objavili su u srijedu iz Spara Hrvatske.

Domaće tvrtke izvezle su svoje proizvode u Austriju, Mađarsku, Sloveniju i Italiju. Pritom su najviše proizvoda plasirale u Mađarsku, gdje je izvoz porastao za 35 posto te Italiju, u koju je izvoz u odnosu na isto lanjsko razdoblje porastao 21 posto.

Osatina Grupa, jedan od vodećih proizvođača voća i povrća u Hrvatskoj, kao i Vindija, ove su godine gotovo udvostručile izvoz u Sloveniju, a primjerice Z.M.H. Horvat povećao je izvoz smrznute ribe na istom tržištu za 56 posto, navode iz Spara Hrvatska. Napominju kako se dobrim rezultatima može se pohvaliti i Gavrilović koji je izvoz u Austriju povećao za 227 posto.

Na mađarskome je tržištu, pak, najveći izvoz imao Ledo, sa čak 216 posto porasta u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

"Spar Hrvatska daje veliku potporu hrvatskim proizvodima, u čiju su se kvalitetu uvjerili i kupci u Austriji, Sloveniji, Mađarskoj i Italiji. Želja nam je biti partner hrvatskim kompanijama i zajedno s njima doprinositi našem gospodarstvu te biti oslonac jačem iskoraku ne samo velikih, već malih i srednjih tvrtki kojima omogućujemo rast i proboj na susjedna tržišta", istaknuo je predsjednik Uprave Spara Hrvatska Helmut Fenzl.

(Hina)


 

Vijesti iz medija | Strana tržišta | Hrvatski izvoz