Danas gotovo 90 posto njihove proizvodnje ide na zahtjevno tržište Njemačke, Austrije, Švicarske i Slovenije

Slika /slike 1/Gospodarstvo/shutterstock_108855629_cr.jpg

Tijekom godina su izgradili brend te gotovo 90 posto produkcije ide na zahtjevno tržište Njemačke, Austrije, Švicarske i Slovenije. Njihovi nosači se tako nalaze na gotovo svim uređajima za laserske operacije oka u svijetu, a isto tako dijelovi iz Zaboka se ugrađuju i u luksuzne Bentley automobile.

Nakon 1990. braća Davor i Vladimir Pleško su podijelili biznis tako da Davor, koji je inače aktivan i kao predsjednik Županijske obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije, vodi tvrtku Obrada metala i trgovina Josip Pleško, koja je specijalizirana za velikoserijsku proizvodnju metalnih proizvoda, dok se njegov brat Vladimir sa svojim OMP-om specijalizirao za maloserijske proizvode visoke dodane vrijednosti.

Tvrtke su im danas podjednake veličine, s 40-ak CNC uređaja i 50-ak zaposlenika, a braća surađuju i preko zajedničke tvrtke Pleško d.o.o. koja im olakšavala izvoz s obzirom na to da obrti tijekom 1990-ih nisu uglavnom smjeli biti subjekti međunarodne trgovine, a danas je postala brend na zapadnom tržištu te je ne žele ugasiti.  Vladimir Pleško je upravo dovršio investiciju tešku 19 milijuna kuna u proširenje proizvodnje i nabavku nove opreme za svoju OMP Obrada metala, a dosad je ukupno u tvrtku uložio oko 50 milijuna kuna.

Zatvaranje financijske konstrukcije ove zadnje investicije je djelomično riješeno kroz vlastiti kapital i kreditima banaka, a pomogla je i Europska unija s 5,15 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj. 

Tijekom godina su izgradili brend te danas gotovo 90 posto njihove produkcije ide na zahtjevno tržište Njemačke, Austrije, Švicarske i Slovenije, a i ono što je vezano u Hrvatsku se odnosi na tvrtke koje njihove dijelove ugrađuju u robu namijenjenu zapadnom tržištu.  Njihov asortiman se sastoji od više od 6000 raznih specijalnih profila, najviše rade za petrokemijsku industriju (dijelovi za rafinerije i slične pogone), prehrambenu, medicinsku te automobilsku industriju.

Njihovi nosači se tako nalaze na gotovo svim uređajima za laserske operacije oka u svijetu, a isto tako, što nerado komuniciraju, dijelovi iz Zaboka se ugrađuju i u luksuzne Bentley automobile. Nakon stanovitog pada izvoza, a i same proizvodnje tijekom kriznih 2008. i 2009., OMP-u izvoz raste po stopi od 10 posto godišnje. Pleško je zadovoljan suradnjom s europskim fondovima, te već planira novi projekt uz njihovu pomoć.

Iz njihova pogona u Gubaševu kod Zaboka tjednoj ode 4-5 tegljača robe za naručitelje u Europi, a za hitne dostave koriste i dva manja vozila koja se u npr. Njemačkoj mogu naći za nekoliko sati ili dan nakon narudžbe. Dodaje da nema ozbiljnijih problema s pronalaženjem radne snage jer da nekvalificiranih ljudi ima dovoljno, a one kvalificirane privlači korektnim odnosom i uvjetima rada u tvrtki te primjerenim primanjima.  S obzirom na to da je već majka Anica, koja je danas u mirovini, ali svejedno povremeno dođe 'turistički' u tvrtku, posebice kad se tu nađu dugogodišnji partneri iz Njemačke, probila blokadu da žene rade za CNC strojem, OMP i danas ima znatan dio ženskih zaposlenika u svojem pogonu.

(Poslovni dnevnik) 

Vijesti iz medija | Strana tržišta | Hrvatski izvoz