Hrvatske tvrtke na sajmu prometne tehnologije i usluga u Beogradu

Slika /slike 1/Promet i pomorstvo/shutterstock_106867676_cr.jpg

Na Međunarodnom sajmu prometne tehnologije i usluga SEE Mobility, koji se održava u Beogradu 8. i 9. svibnja, predstavlja se i sedam hrvatskih tvrtki u organizaciji HGK. Na sajmu se predstavljaju tvrtke Altpro, TŽV Gredelj, Končar, Telecor, Tehnički servisi željezničkih vozila, MIN-DIV Svrljig (članica DIV Grupe) i RMT grupa.

Na Međunarodnom sajmu prometne tehnologije i usluga SEE Mobility, koji se održava u Beogradu 8. i 9. svibnja, predstavlja se i sedam hrvatskih tvrtki u organizaciji Hrvatske gospodarske komore (HGK), izvijestili su iz Komore.

Na sajmu se predstavljaju tvrtke Altpro, TŽV Gredelj, Končar, Telecor, Tehnički servisi željezničkih vozila, MIN-DIV Svrljig (članica DIV Grupe) i RMT grupa. One će svoje proizvode i rješenja predstaviti regionalnom tržištu na kojem se u idućih desetak godina planira ozbiljna revitalizacija željezničke i putne infrastrukture, s predviđenim investicijskim ciklusom od preko 15 milijardi eura, navode iz HGK.

Direktorica Sektora za industriju HGK Tajana Kesić Šapić na sajmu je istaknula kako željeznica mora postati okosnica gospodarske povezanosti u Europi, zamijeniti prenapučeni cestovni promet te dugoročno osigurati ekološki i održivi ekonomski rast. Hrvatski proizvodi poput motornih vlakova, tramvaja, sigurnosno-signalne opreme i uređaja prisutni su skoro u cijelom svijetu, a kako bi kompletan željeznički sektor postao konkurentniji potrebne su nam strukturne promjene i investicije, kazala je Kesić Šapić.

Direktor tvrtke Altpro Zvonimir Viduka ističe da je taj sajam jedno od najjačih regionalnih mjesta skupljanja tvrtki i institucija vezanih za željeznicu te ga smatraju važnom karikom u s regionalnim tržištima.

Rekao je i da su putem HGK počeli izlagati na sajmu Tehnike u Beogradu 2003. i od tada uspješno posluju u Srbiji. "Surađujemo kroz Klaster za željeznice Jugoistočne Europe s lokalnim tvrtkama na tenderima u regiji, naveo je Viduka te podsjetio da su lani otvorili pogon u Nišu koji trenutno zapošljava osam djelatnika. Altpro izvozi više od 65 posto svoje proizvodnje. 

Jovana Đurić iz tvrtke Telecora izjavila je da su mala, inovativna tvrtka na samom početku komercijalizacije svog proizvoda DR-1 (gumeno popođenje za željezničko-cestovne prijelaze). Do sada su se, kako je rekla, uspjeli pozicionirati tri izvozna tržišta - Azerbajdžan, Srbiju i BiH, a cilj im je prvo se stabilizirati u regiji, a nakon toga planiraju daljnje širenje.

Prema podacima HGK, hrvatska željeznička industrija broji oko 100 proizvođača s oko 6.000 zaposlenih. Kako tvrtke koje su aktivne u području željezničke industrije nisu cjelokupno orijentirane na proizvodnju namijenjenu branši, procjenjuje se da je ukupni prihod u tom sektoru oko 300 milijuna aura, od čega 100 milijuna otpada na izvoz, navode iz Komore.

(Hina)

 

Vijesti iz medija | Sajmovi | Hrvatski izvoz