Hrvatske tvrtke na sajmu gospodarstva u Mostaru

Slika /slike 1/Gospodarstvo/shutterstock_109910375_cr.jpg

Na sajmu na štandu HGK izlažu hrvatske tvrtke Badel 1862, Poljopromet, Naše klasje, Tvornica ulja Vinkovci i Autoflota te Udruga Graševina Croatica i HTZ. Na zajedničkom izložbenom prostoru svoje proizvode i usluge predstavljaju poduzetnici iz Koprivničko-križevačke županije Podravka, Dergez, Radnik, Cemix Croatia, Hartmann te 10-tak drugih poduzetnika i obrtnika.

U utorak, 2. svibnja 2023. godine je u Mostaru svečano otvoren Međunarodni sajam gospodarstva 2023., koji će od 2. do 6. svibnja okupiti izlagače iz 30 država. Zemlja partner ovogodišnjeg izdanja je Izrael.

"Zbog sve većeg broja izlagača iz zemalja diljem svijeta, ovo je i prilika da se predstavimo i drugim potencijalnim izvoznim partnerima. Važnost tržišta BiH za Hrvatsku, s obzirom na snažnu prisutnost naših tvrtki, ne treba previše pojašnjavati. Upravo smo s tim ciljem i otvorili naše urede u Sarajevu i Mostaru, ujedno i za tvrtke iz BiH koje žele napraviti iskorak na hrvatsko tržište",  poručio je predsjednik HGK Luka Burilović.

Na sajmu na štandu HGK izlažu hrvatske tvrtke Badel 1862, Poljopromet, Naše klasje, Tvornica ulja Vinkovci i Autoflota te Udruga Graševina Croatica i Hrvatska turistička zajednica (Odjel za sajmove i poslovne radionice).

"Naša prehrambena industrija tradicionalno je prisutna na mostarskom sajmu. Radi se o jednom od važnijih i vjernijih tržišta za naše tvrtke",  rekao je potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević.

Poduzetnici iz Koprivničko-križevačke županije također sudjeluju na sajmu, u organizaciji HGK – Županijske komore Koprivnica, Koprivničko-križevačke županije i Obrtničke komore Koprivnica. Na zajedničkom izložbenom prostoru svoje proizvode i usluge predstavljaju Podravka, Dergez, Radnik, Cemix Croatia, Hartmann te 10-tak drugih poduzetnika i obrtnika iz Županije koji su već prisutni na tržištu BiH ili tek žele širiti poslovanje na susjednu zemlju. Uz Njemačku i Italiju, radi se o izrazito značajnom tržištu za gospodarstvo ove županije.

Kao i prošlih godina, uz sajam, posjetitelje očekuje bogat popratni konferencijski program. Vanjskotrgovinska komora BiH 2. svibnja organizira okrugli stol s predstavnicima komora iz regije i stranih gospodarskih komora u BiH na temu kružnog gospodarstva i kako komorski sustavi mogu pridonijeti rješavanju izazova s koja će se gospodarstva regije suočiti u narednom razdoblju, poput energetike, otpada i nearshoringa. Na okruglom stolu će u ime HGK sudjelovati savjetnica predsjednika HGK za graditeljstvo i promet Mirjana Čagalj.

Sveučilište u Mostaru i Gospodarska komora Federacije BiH 3. svibnja organiziraju Sveučilišni gospodarski forum i Mostarski ekonomski forum. "Na panelu o kandidacijskom statusu BiH i EU fondovima govorit ćemo i o ulozi EU u obnovi od potresa, kao i o mogućnostima energetske obnove višestambenih zgrada i financiranja velikih infrastrukturnih projekata, koje se otvaraju za BiH kao mogućoj budućoj članici EU",  poručila je Čagalj.

Na panelu o izazovima energetske tranzicije u sklopu istoga foruma sudjelovat će predsjednik Udruženja obnovljivih izvora energije HGK Ivo Čović. Za vrijeme Međunarodnog sajma gospodarstva u Mostaru održat će se i sjednica Upravnog vijeća Foruma jadransko-jonskih gospodarskih komora (AIC Forum), kojim predsjedava HGK – Županijska komora Split. Predviđen je i panel o budućnosti Jadrana, aspektima kojima treba dati prednost, odnosno pitanju kako uravnotežiti održivost s drugim važnim aspektima i ciljevima.

(HGK)

Pisane vijesti | Sajmovi | Hrvatski izvoz