Hrvatske farmaceutske kompanije zadržale titulu vrhunskih ulagača i izvoznika

Slika /slike 1/Zdravlje/shutterstock_194007911.jpg

Najveći utjecaj na rast izvoza u prošloj godini imala je farmaceutska industrija, čija je vrijednost izvoza povećana za 56,4 posto i čiji je rast iznosio gotovo polovinu ukupnog porasta vrijednosti izvoza.

Hrvatska farmaceutska industrija jedna je od najznačajnijih i najsnažnijih industrijskih grana u Hrvatskoj, i farmaceutske kompanije zajedno s veledrogerijama nalaze se pri vrhu ljestvica najvećih hrvatskih kompanija kad su u pitanju prihodi. Industriju posljednjih nekoliko godina obilježava značajan investicijski ciklus, povećanje proizvodnje uz neprekidan rast izvoza, unatoč brojnim izazovima na domaćem tržištu lijekova, od rokova plaćanja do nedorečenog i netransparentnog regulatornog okvira.
 
Prema analizama HGK, najveći utjecaj na rast izvoza u prošloj godini imala je upravo farmaceutska industrija, čija je vrijednost izvoza povećana za čak 56,4% i čiji je rast iznosio gotovo polovinu ukupnog porasta vrijednosti izvoza.
 
Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, proizvodnja osnovnih farmaceutskih proizvoda i farmaceutskih pripravaka u prva dva mjeseca ove godine u odnosu na prva dva mjeseca 2016. gotovo je udvostručena.
 
Tvrtke okupljene u Udruženju proizvođača lijekova Hrvatske udruge poslodavaca u ovoj su godini nastavile pozitivan trend zapošljavanja, daljnjeg ulaganja u nova proizvodna postrojenja, istraživanje i razvoj. Zahvaljujući velikoj izvoznoj snazi poslujući u okviru globalne grupe Teva, najveći prihod u farmaceutskom sektoru u Hrvatskoj i lani je držala Pliva s 4,6 milijardi kuna prihoda koji je lani porastao za 16 posto, uz značajan rast dobiti na 554,7 milijuna kuna. Pliva je ujedno i šesta po radu kompanija po prihodu u Hrvatskoj.
 
Protekle godine u Plivi obilježile su velike investicije i pozitivni trendovi, kako u zapošljavanju tako i u povećanju proizvodnje i izvoza. Prošlog proljeća pokrenuli su proizvodnju u novom pogonu višenamjenske sinteze vrijednom pola milijarde kuna. Investicije otvaraju prostor za izvoz na nova tržišta, potiču zapošljavanje, a ujedno i daju priliku svim dobavljačima u lancu da putem velike i snažne kompanije, kao što je Pliva, izvoze i dokažu se na međunarodnim tržištima”, ističe Mihael Furjan, predsjednik Uprave Plive. Značajan dvoznamenkast rast na američko i europska tržišta nastavljaju i u 2017, te najavljuju nove lijekove. Ističu također kako su od početka ove godine zaposlili 90 novih kolega.
 
Jadran galenski laboratorij JGL je tijekom prošle godine, kako kažu u kompaniji, nastavio slijediti svoju viziju prema globalnoj farmaceutskoj tvrtki specijaliziranoj za razvoj i proizvodnju sterilnih proizvoda s dodanom vrijednošću u oftalmologiji i ORL-u te korištenju morske vode u svrhu zdravlja. Prošlu godinu završili su s rastom prihoda od gotovo 6 posto (661 mil. Kuna), gotovo učetverostručivši dobit na 91 mil kuna. JGL je lani proslavio 25. godišnjicu poslovanja, lansirao 44 nova proizvoda, potpisao 12 novih partnerskih ugovora i otvorio sedam inozemnih tržišta, Italije, Španjolske, Poljske, Tajlanda, Vijetnama, Singapura i Malezije.
 
U 2017. godini JGL nastavlja jačati strateške segmente, a izvozna orijentacija i dalje je ključna okosnica i pretpostavka realizacije dugoročnih planova rasta i razvoja. Regija ZND ostaje dominantna u prodaji, dok tržišta Rusije i Hrvatska ukupno čine 71 posto.
 
Belupo se na lanjskoj ljestvici najvećih kompanija nalazi tek nekoliko mjesta iza JGL-a, s prihodom od 653 milijuna kuna, skoro 9% više nego u godini prije. Upravo je završio četverogodišnji investicijski ciklus, gradnju i opremanje tvornica krutih, polukrutih te tekućih oblika lijekova, u što je uloženo 530 milijuna kuna. To je jedna od najvećih greenfield investicija u Hrvatskoj. Ova tvornica predstavlja jednu od najmodernijih farmaceutskih postrojenja u regiji, koje će, uz 1386 postojećih, zaposliti stotine novih zaposlenika, ističu u kompaniji. Novootvorene će proizvodne linije osigurati rast proizvodnje od 150%, jedan i pol puta više nego što su današnje mogućnosti. Ujedno, ova je investicija mobilizirala brojne hrvatske kompanije.
 
(Poslovni dnevnik)
 

Vijesti iz medija | Strana tržišta | Hrvatski izvoz