Hrvatska se predstavila na Mediteranskom festivalu pomorske baštine u Francuskoj

Slika /slike 1/Turizam/P-FAH-H3245357.jpg

U sklopu petog Mediteranskog festivala pomorske baštine Escale à Sète, koji se od 27. ožujka do 2. travnja održava na jugu Francuske, u regiji Occitanie, prvi put u statusu počasnoga gosta Hrvatska predstavlja svoju maritimnu baštinu, turizam i gastronomiju.

U sklopu petog Mediteranskog festivala pomorske baštine Escale à Sète, koji se od 27. ožujka do 2. travnja održava na jugu Francuske, u regiji Occitanie, prvi put u statusu počasnoga gosta Hrvatska predstavlja svoju maritimnu baštinu, turizam i gastronomiju.

U četvrtak, trećeg dana festivala, koji je bio posvećen Hrvatskoj, posade sedam hrvatskih brodova i predstavnike udruga i turističkih zajednica posjetili su veleposlanik RH u Francuskoj Filip Vučak i direktorica Ureda Hrvatske turističke zajednice u Parizu Daniela Mihalić-Đurica.

Komentirajući iznimnu posjećenost "Hrvatskoga sela" i šatora Hrvatske turističke zajednice, u kojemu se predstavljaju TZ Malog Lošinja, TZ Kvarnera, turistička ponuda Zadarske županije, Komiže i ušća Neretve, veleposlanik Vučak kazao je kako je "zadovoljan što se na svakome koraku čuje hrvatski jezik i vlada jadranski, morski ugođaj".

"Francuska je otkrila Hrvatsku prije 20-ak godina, ali unatoč tome, mi smo još uvijek za njih pomalo egzotična zemlja. A ovakav oblik promocije, predstavljanje naše pomorske baštine, jer, ne zaboravimo, Francuska je pomorska zemlja par excellence, jedan je od najboljih načina da Francuzima približimo Hrvatsku. Dobro je što je ovdje prisutan cijeli Jadran, brodovi od Lošinja do Neretve, tako da vide da i mi imamo što pokazati. Možda smo u prošlosti našu pomorsku baštinu pomalo zapustili, ali posljednjih desetak godina prisutni smo na svim vodećim pomorskim festivalima koji se održavaju baš u Francuskoj i to Hrvatskoj može samo pomoći i u promociji turizma i u promociji te višestoljetne tradicije. Jer mi smo uistinu prava mediteranska zemlja", dodao je veleposlanik Vučak.

U predstavljanju hrvatske pomorske baštine posljednjih nekoliko godina na festivalima u Brestu, Vannesu i sada u Sèteu aktivno je uključen i Ured Hrvatske turističke zajednice u Parizu, a direktorica Daniela Mihalić-Đurica upravo takvu vrstu promocije, koja ima izravni utjecaj na turizam, ocjenjuje iznimno dobrom i potrebnom.

"Promocija hrvatske maritimne baštine i nautike u cjelini na najvećim manifestacijama ovoga tipa u Francuskoj vrlo je potentan segment našega turizma i pobuđuje veliko zanimanje kod francuskih gostiju. Lani je Hrvatsku posjetilo 540.000 francuskih turista, što je devet posto više dolazaka i pet posto više noćenja nego 2016. godine. Prema svim najavama, te brojke bi i u ovoj i u sljedećim godinama trebale biti još veće zahvaljujući i brojnim novim uvedenim avionskim linijama. Prošle godine imali smo šest direktnih zračnih linija iz Francuske, a ove godine uvode se još tri redovne linije: Nica-Split, Pariz-Dubrovnik i Nantes-Pula", najavljuje Mihalić-Đurica i ističe da su Francuzi sve prisutniji i na odredištima koja nisu bila tradicionalno njihove omiljene destinacije. Uz Split i Dubrovnik, Hrvatska se sve više otvara kao potencijalno zanimljivo tržište s regijama poput Kvarnera, otoka, Slavonije i mnogih destinacija na kontinentu.

Na Mediteranskom festivalu pomorske baštine u Sèteu Hrvatska se predstavlja u sklopu programa "Kulture Jadrana", a uz Udrugu Cronaves iz Splita, koja je organizirala odlazak hrvatske male flote na jug Francuske, u programu još sudjeluju Ekomuzej iz Mošćeničke Drage,  Turistička zajednica Maloga Lošinja, Sveučilište u Zadru i Udruga za očuvanje neretvanske baštine iz Opuzena.

(Hina)



Vijesti iz medija | Događanja | Strana tržišta i prilike