Hrvatska poljoprivreda predstavlja se na sajmu u Berlinu

Slika /slike 1/Poljoprivreda i ribarstvo/pršut omiš.jpg

Poljoprivredni sajam, na kojem je Hrvatska zemlja partner, otvoren je u četvrtak u Berlinu. Na sajmu će se, među 1.800 izlagača iz 72 zemlje, na hrvatskom štandu pod sloganom "Kultura agrikulture" u organizaciji HGK predstaviti pedesetak izlagača.

Poljoprivredni sajam, na kojem je Hrvatska zemlja partner, otvoren je u četvrtak u Berlinu, a premijer Andrej Plenković najavio je da će se hrvatsko predsjedništvo EU-a boriti za što bolju poziciju farmera u novom europskom proračunu.

Gostima na otvorenju Zelenog tjedna rekao je kako će se nada da će se ove godine u kojoj Hrvatska i Njemačka predsjedaju EU-om postići dogovor oko proračuna i obratiti pozornost na potrebe poljoprivrednika.

"Pregovori za Višegodišnji financijski okvir su u tijeku. Oni imaju posebno mjesto tijekom hrvatskog predsjedanja, a mi ćemo svojim zalaganjem pomoći postizanje kompromisa. Tijekom ovih šest mjeseci naglasak ćemo staviti i na mala obiteljska poljoprivredna gospodarstva", rekao je Plenković.

Hrvatski premijer je istaknuo široku paletu hrvatskih poljoprivrednih proizvoda i očekuje da će pedesetak hrvatskih proizvođača na sajmu pridonijeti razvoju gospodarskih odnosa Njemačke i Hrvatske.

"Mi smo premali da bi konkurirali velikima, ali hrvatski proizvodi su kvalitetni. Kvaliteta naših proizvoda posljedica je prirodnih i klimatskih pretpostavki u spoju s tradicionalnim recepturama i metodama proizvodnje", rekao je Plenković.

On će u petak ujutro zajedno s njemačkom i hrvatskom ministricom poljoprivrede Julijom Kloeckner Marijom Vučković službeno otvoriti Zeleni tjedan.

Ovogodišnji sajam bilježi rekordan broj izlagača, njih 1.800 iz 72 zemlje.

Na hrvatskom štandu će se pod sloganom "Kultura agrikulture" u organizaciji Hrvatske gospodarske komore svojim proizvodima predstaviti pedesetak izlagača.

(Hina)

 

Vijesti iz medija | Sajmovi | Hrvatski izvoz