Hrvatska najkonkurentnija u izvozu podova i parketa

Slika /slike 1/Poljoprivreda i ribarstvo/shutterstock_273007613_cr.jpg

U drvoprerađivačkoj industriji najviše raste izvoz podova i parketa u čemu je Hrvatska najkonkurentnija na svjetskom tržištu.

Sedmi zaredom Kongres pilanara, centralni skup drvoprerađivačke i šumarske industrije u regiji, održan je u Slavonskom Brodu, a okupio je više od 200 sudionika.
 
Osim regionalnih poduzeća iz Hrvatske, Srbije, BiH, Slovenije i Mađarske okupio je i vodeće europske dobavljače pilanskih tehnologija, kao i tehnologija za sušenje drva i pripremu biomase te predstavnike poduzeća drvne industrije iz Austrije, Njemačke, Italije i Francuske.
 
Vodeća tema bila je ulaganje u razvoj znanja, kadra i tehnologija, a na otvaranju je zamjenik ministra poljoprivrede Tugomir Majdak naglasio kako je drvoprerađivačka industrija uz prehrambenu vodeća grana proizvodnje u okviru resora poljoprivrede, a novim programom Vlade osmišljene su mjere za njezin daljnji razvoj kao i za poticanje finalizacije i izvoza proizvoda.
 
Danas u Hrvatskoj ima oko 420 pilana koje apliciraju za sirovinu i koje od nove Vlade očekuju proaktivnu politiku i unaprjeđenje sektora koji s 10,5 % sudjeluje u izvozu RH i sa 3,6 % u bruto društvenom proizvodu. Da su na dobrom putu potvrđuje podatak iz 2014. godine prema kojem su rezultati u drvoprerađivaštvu dosegnuli pretkriznu 2008. godinu.
 
Prema riječima direktora Drvnog klastera, Marijana Kavrana, najviše raste izvoz podova i parketa u čemu smo najkonkurentniji na svjetskom tržištu.
 
(Glas Slavonije)
 

Vijesti iz medija | Strana tržišta | Hrvatski izvoz