'Hrvatska je posebno lijepo mjesto za život i nema nikakvog razloga da odavde ne možete napraviti uspjeh'

Slika /slike 1/Gospodarstvo/shutterstock_280790978_cr.jpg

GDi je jedna od najvećih hrvatskih softverskih izvoznika koji više od 70 posto prihoda generira izvan Hrvatske. Kadrovski su ušli u Aziju, otvorili lokaciju u Abu Dhabiju, razmatraju jačanje u industrijskim softverskim rješenjima pa gledaju što se nudi u Poljskoj, Mađarskoj, Austriji, Njemačkoj, Češkoj.

Suosnivač i direktor kompanije GDi Boran Lončarić je naglasio, govoreći o GDI kao jednoj srednje velikoj domaćoj kompaniji i jednoj od najvećih domaćih softveraša, kako tvrtka zapošljava više od 250 ICT stručnjaka za industrijski softver i procese te "Digital Twin", BIM i GIS, s 14 ureda u 11 zemalja srednje Europe i dva entiteta za ugovaranje u Njemačkoj i Austriji.

Riječ je o jednom od najvećih hrvatskih softverskih izvoznika koji više od 70 posto prihoda generira izvan Hrvatske. "Vrlo smo specijalizirani i zaista lideri srednje Europe u svojoj branši", kaže Lončarić i dodaje da će do kraja ove godine (2020) premašiti 300 zaposlenika. "GDi industrijski software 'GDi Ensemble' ima korisnike u 11 vremenskih zona, od Amerike pa sve na istok do Ukrajine i Saudijske Arabije. U srednjoj Europi imamo i preko tisuća korisnika GIS rješenja", opisuje trenutačno stanje Lončarić.

Govoreći o planovima o rastu prema tisuću zaposlenika i 100 milijuna eura prihoda, Lončarić je kazao kako s prosincom 2019. može potvrditi da su i kadrovski ušli u Aziju - otvorena je i lokacija GDi u Abu Dhabi-u za podršku naših postojećih korisnika i partnera u toj regiji.

GDi prvenstveno raste vrlo organski, zapošljavajući izvrsne iskusne i mlade stručnjake u postojećim uredima, te otvarajući vlastite dodatne urede, kao 2018. godine u Poljskoj. No, ne bi bilo prvi put da GDi raste kroz akvizicije. U Mađarskoj su prije više od 10 godina kupili poslovanje  partnera ESRI i dalje ga snažno razvili. U Srbiju su također razvili kroz partnerstvo pa akviziciju, i rast kroz više od 10 godina. GDi se zaista može razvijati i još dinamičnije, pa ako menadžment procjeni da imaju dobre kandidate, i da je to opravdano i razumno, i veće akvizicije su moguće, rekao je Lončarić, dodajući kako, ako zatreba za nešto baš veliko dodatni kapital, GDi na EU tržištu ima i dostup do dodatnog kapitala.

Lončarić je istaknuo kako se razmatra jačanje u industrijskim software rješenjima, pa je logično da gledaju što se nudi u u Poljskoj, Mađarskoj, potencijalno Austriji, Njemačkoj, Češkoj, Slovačkoj, Bugarskoj, Ukrajini, To je prostor sa značajnim brojem dobrih sveučilišta i dobrim tehničkim znanjima industrije, software engineeringa.
 
Navodeći najveće korisnike GDi grupe Lončarić je naglasio kako su njihovi korisnici mnoge najveće telekom grupacije u Europi, Bliskom Istoku i Latinskoj Americi - A1 Telekom Austria, Deutsche Telekom, Vodafone, Telenor i Tele2. I rastući regionalni operateri kao United Grupa, a i neke samostalni nezavisni operateri kao Telekom Slovenije. I regulatori kao HAKOM, AEK, RATEL. Na Bliskom istoku su veliki korisnici telekom operater ITC u Saudijskoj Arabiji ili nacionalna energetska kompanija za Abu Dhabi-a i Al Ain-a ADWEA. U naftnoj industriji su korisnici i INA, MOL, NIS a time I Gazpromnjeft operacije u Europi van Rusije, te ADNOC u Abu Dhabi-u. Korisnici su i elektro energetske kompanije u srednjoj Europi u grupacijama EVN, MVM, ELES i EPS. U Latinskoj Americi naša rješenja koriste i Telefonica i indirektno Claro (TeleMex, America Movil).

(Poslovni dnevnik)

Vijesti iz medija | Strana tržišta | Hrvatski izvoz