Hrvatska i Njemačka trebaju 2020. iskoristiti za provođenje zajedničkih poljoprivrednih ciljeva

Slika /slike 1/Poljoprivreda i ribarstvo/izvoz poljoprivrednih proizvoda.jpg

Hrvatska poljoprivreda, prehrambena industrija i ruralna područja imaju ogroman potencijal za rast i razvoj, kao i za veći izvoz, ali za jačanje izvoza potrebna je promocija kako na europskim tržištima tako i na tržištima i diljem svijeta.

Njemačka savezna ministrica za poljoprivredu i hranu Julia Klöckner posjetila hrvatske izlagače na sajmu Grüne Woche te je izjavila kako je izuzetno zadovoljna nastupom Hrvatske kao zemlje partnera na Zelenom tjednu gdje je Hrvatska prezentirala spoj tradicije i modernoga s usmjerenošću na budućnost.

Ministricu su u hrvatskom paviljonu dočekali predsjednik HGK Luka Burilović, državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak, veleposlanik Hrvatske u Njemačkoj Gordan Bakota te veleposlanici dvadeset država iz cijeloga svijeta.

"Hrvatska i Njemačka imaju komplementarnu poljoprivrednu politiku, stoga me veseli što će se njemačko predsjedanje Vijećem EU nastaviti na vaše jer će nam to omogućiti godinu dana kontinuiteta poljoprivredne politike i rad na zajedničkim dugoročnim ciljevima," rekla je savezna ministrica Njemačke za poljoprivredu i hranu Julia Klöckner.

Predsjednik HGK Luka Burilović istaknuo je kako je Njemačka važna međunarodna referentna točka za Hrvatsku, politički i ekonomski, te jedan od najvažnijih trgovinskih partnera Hrvatske. Prema podacima o izvozu nalazi se na četvrtom mjestu, dok je po uvozu na prvom mjestu.

Burilović je naglasio kako hrvatska poljoprivreda, prehrambena industrija i ruralna područja imaju ogroman potencijal za rast i razvoj, kao i za veći izvoz, ali za jačanje izvoza potrebna je promocija kako na europskim tržištima tako i na tržištima i diljem svijeta.

"Ministrica i veleposlanici ovdje imaju priliku upoznati se s hrvatskim proizvođačima, specifičnostima koje obilježavaju hrvatsku poljoprivredu, ali i kušati neke od hrvatskih autohtonih i zaštićenih proizvoda na EU razini, poput istarskog i dalmatinskog pršuta, paškog sira, slavonskog kulena i naših vina," reko je državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak, zahvalivši berlinskom sajmu, saveznom njemačkom Ministarstvu poljoprivrede te ministrici Klöckner na pomoći koju su pružili prilikom organizacije ovoga značajnog partnerstva za Hrvatsku.

Pedesetak izlagača u organizaciji HGK i Ministarstva poljoprivrede na Zelenom tjednu u Berlinu od 17. do 26. siječnja predstavlja najbolje od Hrvatske. Ovoj vodećoj desetodnevnoj međunarodnoj poljoprivrednoj manifestaciji ovogodišnja zemlja partner je upravo Hrvatska, a ovogodišnje izdanje sajma bilježi i rekordan broj izlagača, čak 1 800 iz 72 zemlje svijeta.

Sve informacije o Zelenom tjednu pronađite na poveznicama https://zelenitjedan2020.hr/about/ i https://www.gruenewoche.de/en/.

(HGK)Pisane vijesti | Sajmovi | Hrvatski izvoz