Hrvatska i Azerbajdžan imaju veliki potencijal za suradnju u nizu područja

Slika /slike 1/Gospodarstvo/radman mvp.jpg

Hrvatska ima puno toga za ponuditi Azerbajdžanu u pogledu roba i usluga. Tu se radi o području informacijske tehnologije, energetike, brodogradnje, farmaceutike i prehrambene, kao i obrambene industrije, a posebne su mogućnosti suradnje u području razminiranja, u kojem Hrvatska ima naprednu tehnologiju i znanje koje je Azerbajdžanu potrebno.

Hrvatska i Azerbajdžan imaju dobru gospodarsku suradnju te odlično surađuju i u  međunarodnim formatima, s velikim potencijalom za jačanje suradnje u mnogim područjima od obostranog interesa, izjavio je u srijedu hrvatski šef diplomacije tijekom službenog posjeta toj zemlji.

Gordan Grlić Radman sastao se u srijedu sa svojim kolegom, šefom diplomacije Azerbajdžana, Jejhunom Bajramovim. Posjet ministra Grlića Radmana prati i veliko gospodarsko izaslanstvo.

"Hrvatska i Azerbajdžan strateški su partneri od 2013., a Hrvatska je 2019. odlučila otvoriti veleposlanstvo u Bakuu imajući u vidu značajan potencijal gospodarske suradnje (...) Vjerujem kako će ovaj dolazak, zajedno s gospodarskim izaslanstvom omogućiti snaženje gospodarske suradnje te dati vjetar u leđa novim brojnim gospodarskim prilikama", rekao je Grlić Radman.

Po njegovim riječima, Hrvatska ima puno toga za ponuditi Azerbajdžanu u pogledu roba i usluga. "Tu govorimo o području informacijske tehnologije, energetike, brodogradnje, farmaceutike i prehrambene, kao i obrambene industrije. Posebno bih istaknuo mogućnost suradnje u području razminiranja, u kojem Hrvatska ima naprednu tehnologiju i znanje koje je Azerbajdžanu potrebno", rekao je ministar novinarima nakon sastanka.

Podsjetio je da je nekoliko hrvatskih IT tvrtki otvorilo je svoje podružnice u Bakuu.  "To je put kojim trebamo nastaviti i željeli bismo vidjeti da još više hrvatskih tvrtki posluje u Azerbajdžanu, kao i azerbajdžanskih tvrtki i investicija u Hrvatskoj", dodao je šef hrvatske diplomacije.

Ministar je također izrazio zahvalnost Azerbajdžanu na upućenoj pomoći nakon razornog potresa krajem prošle godine u Petrinji, kao i u borbi protiv pandemije Covida-19.  "Bile su to snažne geste prijateljstva i solidarnosti koje uistinu cijenimo", poručio je.

Ministar Bajramov je kazao da je Hrvatska među prvih 10 trgovinskih partnera Azerbajdžana, a također je istaknuo važnost parlamentarne suradnje između dvije zemlje. "Brojke koje se odnose na našu trgovinsku suradnju su značajne i impresivne. Hrvatska je među prvih 10 trgovinskih partnera Azerbajdžana. Hrvatska je drugi europski kupac azerbajdžanske nafte, ali ima i niz drugih područja na kojima možemo surađivati", rekao je Bajramov.

Istaknuo je da Hrvatska i Azebajdžan također moraju surađivati i unutar međunarodnih institucija i grupacija te je posebice istaknuo važnost izgradnje odnosa njegove zemlje s Europskom unijom, čemu Hrvatska može pridonijeti. "Mi smo u današnjim razgovorima istaknuli Azerbajdžan kao pouzdanog energetskog partnera za EU", rekao je Bajramov i podsjetio da je početkom godine proradio južnokavkaski energetski koridor.

Azerbajdžanske naftne rezerve procjenjuju se na 14 milijardi barela. Kada se ukinu mjere vezane uz pandemiju covida-19, Bajramov je rekao da ne vidi više prepreka za uspješnu i intenzivnu suradnju u području turizma. "Ti vidimo goleme kapacitete", kazao je Bajramov i istaknuo da su u tijeku razgovori o olakšavanju viznog režima

(Hina)

 

Vijesti iz medija | Događanja | Hrvatski izvoz