Hrvatska farmaceutska industrija - jedan od najsnažnijih izvoznih sektora

Slika /slike 1/Zdravlje/shutterstock_132761321_cr.jpg

Hrvatska farmaceutska industrija i dalje je jedan od najsnažnijih sektora u Hrvatskoj, s najvišom stopom ulaganja u kapacitete i istraživanje i razvoj te izvoza.Hrvatska farmaceutska industrija zapošljava gotovo 5000 ljudi, većinom visokoobrazovnih, a u lancu s dobavljačima broj zaposlenika penje se na 10.000.

Hrvatska farmaceutska industrija i dalje je jedan od najsnažnijih sektora u Hrvatskoj, s najvišom stopom ulaganja u kapacitete i istraživanje i razvoj te izvoza. Pliva, članica Teva grupe prošlu je godinu završila među prvih 10 kompanija po ostvarenom prihodu, i s tri milijarde ostvarenog prihoda od prodaje u inozemstvu drugi je izvoznik u Hrvatskoj, odmah iza Ine.
 
Hrvatska farmaceutska industrija zapošljava gotovo 5000 ljudi, većinom visokoobrazovnih, a u lancu s dobavljačima broj zaposlenika penje se na 10.000. Godišnji bruto prihod sektora kreće se na razini oko 5,2 milijarde kuna, od čega gotovo 5,5 posto prihoda u ulažu u istraživanje i razvoj. To je biznis velikih brojeva koji ipak u Hrvatskoj i dalje nailazi na velike prepreke. Iako je industrija proglašena strateškom, i dalje nema konkretnih dokaza kojima bi joj državna administracija potvrdila takav status.
 
S prihodom od oko četiri milijarde kuna, Pliva je najjača farmaceutska kompanija u zemlji, a poziciju će dodatno ojačati nedavnom Tevinom akvizicijom Actavisa. Ove godine dovršen je najveći investicijski ciklus u povijesti kompanije u vrijednosti većoj od milijardu kuna u proizvodnju u Savskom Marofu i Zagrebu. U R&D u posljednjih nekoliko godina uložili su više od milijarde kuna, uz otvaranje više od 300 novih radnih mjesta. Izvozi se na više od 60 svjetskih tržišta, a lanjski izvoz iznosio je više od tri milijarde kuna, najviše u SAD i Rusiju.
 
Belupo je lani smanjio prihod za oko 4,5% na 601 milijun kuna, dijelom uslijed negativnog utjecaja smanjenja cijena lijekova na recept od strane HZZO-a, te deprecijacije ruske rublje godinu ranije. Neto dobit značajno je porasla, na 170 milijuna kuna, zbog poticaja za izgradnju novih tvornica. Belupo je lani započeo s gradnjom dviju novih tvornica, što je s ukupnom vrijednosti od 51 milijun eura predstavljalo najveću greenfield investiciju u Hrvatskoj.
 
Rusija je lani pomrsila planove i riječkom JGL-u, koji se stoga okreće tržištu EU te jugoistočnoj Aziji. Nedavno je sa španjolskim partnerom ugovorio prodaju Vizol S očnih kapi, a potpisali su memorandum o suradnji s kompanijom Jeil Pharmaceutical. Usto se pregovara i s ostalim kompanijama o mogućoj dvosmjernoj suradnji koja bi uključivala projekte zajedničkog razvoja i transfera znanja, kao i moguću proizvodnju asortimana korejskih partnera za europsko tržište u proizvodnim pogonima JGL.
 
Riječka tvrtka u JI Aziji početkom godine potpisala je i nove ugovore za plasman Aqua Maris proizvoda na tržištima Vijetnama, Indonezije, Singapura, Tajlanda, Malezije, Filipina i Tajvana. Na tržištu Bliskog istoka i Sjeverne Afrike započete su suradnje za portfelje nazalnih sprejeva i oftalmoloških proizvoda, a nedavno je ostvaren i prvi izvoz u Ujedinjene Arapske Emirate. Prodaja će se tijekom sljedeća dva tromjesečja početi realizirati i u Saudijskoj Arabiji, Iraku...
 
PharmaS Luke Rajića još ima relativno mali udjel na tržištu, no intenzivno radi na razvijanju segmenta Consumer Healthcare proizvoda. Prvi je u Hrvatskoj u dvomjesečnoj inspekciji stekao status “Partner farmaceutske izvrsnosti Hrvatskog farmaceutskog društva (HFD)”. Prisutni su na tržištima šest zemalja uže regije, te u Bugarskoj, Poljskoj, Rusiji, Švicarskoj, Gruziji, Moldaviji, a do kraja godine otvaraju Singapur, Izrael, Mađarsku te Rumunjsku.
 
(Poslovni dnevnik)
 
 

Vijesti iz medija | Statistički podaci | Hrvatski izvoz