Hrvatska dobila status zemlje slobodne od klasične svinjske kuge

Slika /slike 1/Poljoprivreda i ribarstvo/svinjska kuga.jpg

Novom će odlukom u potpunosti biti ukinute sve mjere zabrane stavljanja živih svinja te proizvoda od mesa svinja na tržište EU s cjelokupnog teritorija Republike Hrvatske

Hrvatska je dobila status zemlje slobodne od klasične svinjske kuge, čime se ukidaju sve mjere zabrane stavljanja živih svinja i proizvoda mesa od svinja na tržištu EU s cjelokupnog teritorija Hrvatske, a koje su bile uvedene 2013. godine, izvijestilo je u četvrtak Ministarstvo poljoprivrede.

"Na sjednici Stalnog odbora Europske komisije za biljke, životinje, hranu i hranu za životinje održanoj 25. rujna 2019. godine usvojena je odluka o ukidanju svih ograničenja u prometu za svinje iz Republike Hrvatske, uvedena 2013. godine. Rezultat je to dugogodišnje provedbe sveobuhvatnih veterinarskih mjera nadziranja, kontrole i iskorjenjivanja ove bolesti u populaciji domaćih i divljih svinja", navodi se u priopćenju.

Novom će odlukom, kako objašnjavaju, u potpunosti biti ukinute sve mjere zabrane stavljanja živih svinja te proizvoda od mesa svinja na tržište EU s cjelokupnog teritorija Republike Hrvatske. Podsjećaju da je Hrvatska u kolovozu ove godine podnijela i zahtjev za dodjelom statusa zemlje slobodno od klasične svinjske kuge Svjetskoj organizaciji za zdravlje životinja (OIE), što se očekuje u svibnju 2020. godine. Riječ je o opsežnom postupku koji će omogućiti našim proizvođačima izvoz mesa i mesnih proizvoda od svinja i u treće zemlje (one izvan EU).

Iz Ministarstva poljoprivrede također ističu da su kao jedan od glavnih ciljeva i prioriteta djelovanja u području veterinarstva u 2019. godini odredili rješavanje problematike klasične svinjske kuge (KSK) i statusa Hrvatske vezano za tu bolest. Ističu i kako su nakon gotovo 11 godina provedbe mjera za iskorjenjivanje klasične svinjske kuge (KSK) u Hrvatskoj ispunjeni svi uvjeti koji su bili nužni za ukidanje mjera regionalizacije i stjecanje statusa Republike Hrvatske kao zemlje slobodne od KSK.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković Ističe kako te dobre vijesti prate i pozitivni trendovi u domaćem svinjogojstvu, kroz rast proizvodnje i rast izvoza.

Po podacima Državnog zavoda za statistiku, u svinjogojstvu je u 2018. prisutan rast proizvodnje, što je vidljivo u povećanju prirasta svinja za 5,8 posto (u 2017. godini prirast svinja iznosio je 149.865 tona, a u 2018. godini 158.611 tona) te u povećanju broja oprašenih odojaka za 3,3 posto, odnosno za 48 tisuća grla. Ukupan broj zaklanih svinja u porastu je za 6,8 posto te neto težina zaklanih svinja za 8,6 posto. Ukupan izvoz svinja porastao je za čak 25,7 posto u 2018. godini u odnosu na godinu prije.

(Hina)
 

Vijesti iz medija | Promjena regulative | Hrvatski izvoz