Hrvatska brodogradnja na svijetu deseta, u Europi druga

Slika /slike/Foto s Google Drive promet i pomorstvo/P-FAH-Ha139711.jpg

Hrvatska je na svjetskoj listi brodogradilišnih zemalja na desetom mjestu, s udjelom od 0,19 posto ugovorenih brodova u knjizi narudžbi, a na europskoj  je druga, s udjelom od 11,7 posto.


Hrvatska je na svjetskoj listi brodogradilišnih zemalja na desetom mjestu, s udjelom od 0,19 posto ugovorenih brodova u knjizi narudžbi. Zanimljiv je poredak na europskoj listi brodograđevnih zemalja, u kojemu je, kako ističe Siniša Ostojić, direktor Hrvatske brodogradnje Jadranbrod, u posljednjih deset godina došlo do velikih promjena. Hrvatska je na toj listi na drugom mjestu, a bolji rezultat od nje bilježi samo Rumunjska.

Čak 69 posto novih narudžbi u europskoj knjizi drže brodogradilišta iz Rumunjske. Tamošnja su brodogradilišta u proteklom razdoblju preuzeli veliki korejski te nizozemski brodograditelji, koji u Rumunjskoj zbog jeftinije gradnje u pravilu obavljaju grubi dio proizvodnje brodova.

Hrvatski je udjel u europskoj knjizi narudžbi 11,7 posto, a zanimljivo je i da je Poljska, nakon provedenog restrukturiranja prije deset godina, prestala biti jaka brodograđevna sila Europe.
 
(Poslovni dnevnik)



 

Vijesti iz medija | Strana tržišta | Hrvatski izvoz