HGK upozorava na obmanjujuće ponude za poslovne adresare

Slika /slike 1/Grafovi/shutterstock_161759321.jpg

Hrvatska gospodarska komora (HGK) objavila je u ponedjeljak upozorenje poduzetnicima da ne nasjedaju na ponude inozemnih tvrtki koje nude uvrštenje u međunarodne poslovne adresare.

Hrvatska gospodarska komora (HGK) objavila je u ponedjeljak upozorenje poduzetnicima da ne nasjedaju na ponude inozemnih tvrtki koje nude uvrštenje u međunarodne poslovne adresare, jer je riječ o usluzi koja je naplativa te ugovorima koje je vrlo teško ili gotovo nemoguće retroaktivno otkazati.

Iz HGK u priopćenju navode kako ih je kontaktiralo više hrvatskih tvrtki zbog loših iskustava s inozemnim tvrtkama koje su im uputile obrasce za uvrštenje u svoje međunarodne poslovne adresare, onako kako nije u skladu s dobrim poslovnim običajima.

Riječ je, kako se navodi, o obrascima koje hrvatskim poslovnim subjektima dostavljaju austrijska tvrtka Construct Data Verlag AG (za adresar FAIRGuide), potom nizozemska tvrtka EU Business Services LTD (za adresar EU Company Directory), španjolska tvrtka European City Guide, švicarske tvrtke Inetrcable Verlag, Euco Data i Novachannel (za adresar Tourist Directory), te odnedavna nizozemska tvrtka EU Business Register.

Obrasci su na engleskom jeziku, dostavljaju se poštom ili elektronički, a za uvrštenje u adresar hrvatska bi tvrtka treba upisati svoje kontaktne podatke. Pritom se od tvrtke traži da točnost upisanih podataka ovjeri svojim potpisom i pečatom.

Međutim, upozoravaju iz HGK, na dnu obrasca sitnim je slovima navedeno da je usluga objavljivanja oglasa naplativa, odnosno da je zapravo riječ o narudžbi ili svojevrsnom ugovoru kojim stranka, hrvatska tvrtka, naručuje objavljivanje svojih podataka u adresaru za razdoblje od nekoliko godina unaprijed, po cijeni od nekoliko stotina eura godišnje. Također, u zaglavlju nekih obrazaca istaknuta je i informacija da je objava podataka o tvrtki u adresaru besplatna, ali samo u slučajevima kada obrazac nije potpisan, niti je ovjeren.

"Sve to navodi na zaključak da je oblik i sadržaj obrasca osmišljen sa svrhom da svjesno obmane tvrtke koje ga potpisuju i ne slute da je riječ o naplativoj usluzi. Spomenute je ugovore (tehnički) vrlo teško ili gotovo nemoguće retroaktivno otkazati", ističu iz HGK. Dodaju kako im se obratilo i više tvrtki koje su primile dopis u kojem se od njih traži da dostave određene podatke kako bi dobile tzv. European Business Number (EBN).

Iako vizualno rješenje dopisa, naziv pošiljatelja, rok za podnošenje prijave i neki drugi elementi pružaju dojam da je riječ o formalnom dopisu javnog tijela EU ili njene države članice, posrijedi je obična poslovna ponuda njemačkoga trgovačkog društva DAD GmbH, kažu iz HGK i naglašavaju da EBN nije obvezan niti je potreban za poslovanje unutar EU. No, ispunjavanjem traženih podataka i ovjerom obrasca sklapa se ugovorni odnos s njemačkom tvrtkom, s obveznim trajanjem od tri godine i naplatom od po nekoliko stotina eura godišnje, upozoravaju iz HGK.

Stoga ponovno apeliraju na hrvatske tvrtke da spomenute obrasce u cijelosti pažljivo prouče prije eventualnog potpisivanja i ovjere jer je riječ o usluzi koja je naplativa, što na prvi pogled nije vidljivo iz obrasca.

(Hina)
 

Vijesti iz medija | Usluge za izvoznike