HGK: Jordan nudi priliku za gospodarski ulazak na Bliski istok

Slika /slike 1/Gospodarstvo/shutterstock_109910375_cr.jpg

Jordan može biti ulazna točka za poslovanje hrvatskih tvrtki na Bliskom istoku. Najviše potencijala za suradnju ima u željezničkom sektoru, zdravstvenom turizmu, IT-u i farmaceutici. Interes je uspostaviti izravnu liniju između jordanskih luka i Rijeke kako bi se Jordan povezao s Hrvatskom, ali i cijelim EU-om. To bi ujedno i ojačalo jordansku suradnju unutar 'One Road' inicijative koja je budućnost odnosa između Bliskog i dalekog istoka s Europom.

Jordan može biti ulazna točka za poslovanje hrvatskih tvrtki na Bliskom istoku, ocijenjeno je u četvrtak na Hrvatsko-jordanskom poslovnom forumu u organizaciji Hrvatske gospodarske komore (HGK).

Potpredsjednica Hrvatske gospodarske komore za graditeljstvo, promet i veze Mirjana Čagalj rekla je na tom skupu da je jordansko gospodarstvo u uzlaznoj putanji te da je nakon nekoliko godina nesigurnosti zbog ratova u Siriji i Iraku i velikog priljeva izbjeglica, uspjelo pobijediti negativne trendove.

Po njezinim riječima, nastojanja te zemlje da iskoristi svoj geografsku poziciju i političku stabilnost i postane regionalni distributivni centar prilika je i za hrvatske tvrtke, kojima bi Jordan mogao biti početna točka poslovanja s cijelim Bliskim istokom, kaže se u priopćenju HGK-a.

Najviše potencijala za suradnju vidi u željezničkom sektoru, zdravstvenom turizmu, IT-u i farmaceutici.

„Jordan je privlačan za strana ulaganja. Iako se nalazimo u turbulentnom dijelu svijeta, financijski smo stabilna zemlja preko koje bi hrvatski poduzetnici mogli ući na cijelo područje Bliskog istoka", rekao je uz ostalo predsjednik Jordanske europske poslovne zajednice Jamal Badran.

Počasni konzul RH u Jordanu Abdel Nour Habaybeh naglasio je da je jordanska geopolitička situacija u zadnjih desetak godina bilo teška, ali da se sad stabilizirala. U tom pogledu, Rijeka bi trebala biti jedna od najvažnijih luka za ulazak robe s istoka u EU, zato želim da se uspostavi izravna linija između jordanskih luka i Rijeke kako bi se naša zemlja povezala s Hrvatskom, ali i cijelim EU-om. To bi ujedno i ojačalo našu suradnju unutar 'One Road' inicijative koja je budućnost odnosa između Bliskog i dalekog istoka s Europom, poručio je Habaybeh.

Nakon plenarnog dijela foruma i prezentacija ulagačkih mogućnosti u Hrvatskoj i Jordanu, održani su razgovori između četrdesetak jordanskih i hrvatskih tvrtki.

(Hina)




 

Vijesti iz medija | Događanja | Hrvatski izvoz