HGK: Iransko tržište prilika za hrvatski izvoz

Slika /slike 1/HINA/untitled.png

Iransko tržište je nakon ukidanja UN-ovih sankcija otvoreno za sve vrste roba i usluga, u čemu priliku vide mnoge hrvatske tvrtke, a neke od njih mogle bi u toj zemlji uskoro sklopiti unosne ugovore.

Iransko tržište je nakon ukidanja UN-ovih sankcija otvoreno za sve vrste roba i usluga, u čemu priliku vide mnoge hrvatske tvrtke, a neke od njih mogle bi u toj zemlji uskoro sklopiti unosne ugovore, izvijestila je Hrvatska gospodarska komora (HGK) u priopćenju o Iransko-hrvatskom gospodarskom forumu koji je u srijedu održan u Teheranu.
 
Taj je skup održan u sklopu posjeta predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović Teheranu, od 16. do 19. svibnja, a na njemu je sudjelovalo oko 70 hrvatskih i 150 iranskih gospodarstvenika.
 
"Iran je širom otvorio vrata hrvatskim tvrtkama i na nama je da to iskoristimo. Raduje me što je TŽV Gredelj pred potpisivanjem velikog poslovnog ugovora, a to je samo početak. Nakon sankcija ovo je tržište žedno svih vrsta roba i usluga, a posebno je važno da nudi prostor suradnje i malima", izjavio je predsjednik HGK Luka Burilović otvarajući forum.
 
S obzirom na velike infrastrukturne projekte koji se planiraju u Iranu, Burilović ističe kako nije nerealno da Hrvatska sudjeluje s jedan posto u njihovu ukupnom uvozu. U tom bi slučaju, tvrdi, naše gospodarstvo bilo bogatije za 657 milijuna dolara.
 
Iran je dobro pozicioniran u regiji i može biti dobar strateški partner za plasman hrvatskih proizvoda kako u Iran tako i u zemlje regije, istaknuo je predsjednik Iranske trgovinske, industrijske, rudarske i poljoprivredne komore Mohsen Jalalpour.
 
Najavio je kako će uskoro posjetiti Hrvatsku te se nada kako će tada ostvariti konkretne dogovore i suradnje. "No, veza Hrvatske i Irana je dublja i ne želimo odnose samo na ekonomskoj razini nego i u obrazovanju, turizmu, kulturi", rekao je.
 
Iz HGK u priopćenju prenose kako su reakcije gospodarstvenika izrazito pozitivne.
 
(Hina)
 

Vijesti iz medija | Strana tržišta | Hrvatski izvoz