HGK: 150 kosovskih tvrtki u potrazi za hrvatskim partnerima

Slika /slike/Foto s Google Drive grafovi sastanci/shutterstock_192595709_cr.jpg

Jačanje suradnje hrvatskih i kosovskih tvrtki, povećanje robne razmjene i pronalaženje mogućnosti ulaganja te izvođenja investicijskih radova za hrvatske tvrtke na Kosovu imperativ su održanog Kosovsko-hrvatskog gospodarskog foruma.

Hrvatsko gospodarsko izaslanstvo, na čelu s predsjednikom HGK, u utorak i srijedu boravilo je u posjetu Republici Kosovo, a vodstvo HGK i pedesetak hrvatskih gospodarstvenika susreli su se s političkim vrhom Kosova i tamošnjim gospodarstvenicima. "Jačanje suradnje hrvatskih i kosovskih tvrtki, povećanje robne razmjene i pronalaženje mogućnosti ulaganja te izvođenja investicijskih radova za hrvatske tvrtke na Kosovu bili su ciljevi ovoga posjeta", navode iz HGK.

HGK i Privredna komora Kosova organizirale su Kosovsko-hrvatski gospodarski forum koji je okupio predstavnike dvjestotinjak tvrtki, a čelnici dviju komora Luka Burilović i Safet Gerxhaliu, kao i hrvatski veleposlanik u Prištini Zoran Vodopija te veleposlanica Kosova u Zagrebu Shkëndije Geci - Sherifi, pozvali su okupljene gospodarstvenike da više surađuju i naglasili kako će vladama uputiti apele za smanjenje prepreka u poslovanju.

U priopćenju se prenosi izjava predsjednika HGK kako je jedan od razloga za organizaciju foruma i činjenica da gospodarski rezultati ne prate tradicionalno dobre političke odnose dviju zemalja. Sadašnja je robna razmjena skromna, hrvatski izvoz u 2014. godini iznosio je 69,7 milijuna eura, a uvoz s Kosova 2,5 milijuna eura.

Predsjednik Komore Kosova Gerxhaliu je istaknuo da bi dobru političku suradnju trebalo primijeniti na poboljšanje suradnje u segmentima obrazovanja, zdravstva, a prije svega gospodarstva.

Na forumu su predsjednici dviju komora potpisali Sporazum o suradnji HGK i Komore Kosova te "Kosovo-Croatian Arbitration Agreement", a nakon foruma održani su poslovni razgovori hrvatskih i kosovskih gospodarstvenika.

Predsjednik HGK sastao se i s političkim vodstvom Republike Kosovo. HGK prenosi da je kosovski premijer Isa Mustafa pozvao hrvatske gospodarstvenike na još snažniji i kvalitetniji nastup na kosovskom tržištu, a ministar infrastrukture Lutfi Zharku pozvao je hrvatske tvrtke da sudjeluju u infrastrukturnim projektima Kosova.

Kosovo ima nekoliko velikih infrastrukturnih projekata, prije svega izgradnju autocesta te rekonstrukciju i izgradnju željezničkih pruga, primjerice izgradnje autocesta Priština-Skopje i Priština-Mitrovica ili obnove željezničke pruge Lesac-Jedite Elezi, navodi se uz ostalo u priopćenju.

(Hina)
 
 

Vijesti iz medija | Događanja | Strana tržišta i prilike