HBOR-ova podrška hrvatskim izvoznicima

Slika /slike 1/Financije/HBOR i izvoznici.jpg

Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) je  u prvih devet mjeseci ove godine odobrila 719 milijuna eura izravne podrške domaćim izvoznicima kroz kredite i osiguranje izvoznih poslova. U proteklih pet godina HBOR je domaće izvoznike financijski podržao s više od tri milijarde eura.

Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) u prvih devet mjeseci ove godine odobrila je 719 milijuna eura izravne podrške domaćim izvoznicima kroz kredite i osiguranje izvoznih poslova, izjavio je Hrvoje Čuvalo, predsjednik bančine Uprave u četvrtak u Osijeku.

Na otvaranju 20. HBOR-ove međunarodne konferencije o poticanju izvoza Čuvalo je istaknuo da je u proteklih pet godina HBOR domaće izvoznike financijski podržao s više od tri milijarde eura.

"Brojke koje smo ostvarili su više nego dobre, rezultati su bolji nego što su bili prethodne godine, a i tada su bili odlični", ocijenio je Čuvalo dodajući kako u svim segmentima i ključnim pokazateljima bilježe rast.

Po njegovim riječima, u posljednjih 10 godina na području Osječko-baranjske županije podržali su više od 1300 projekata u ukupnom iznosu iznad 520 milijuna eura. "Prosječno godišnje je to preko stotinu projekata u vrijednosti od više od 50-tak milijuna godišnje, što HBOR kao državna razvojna i izvozna banka plasira kroz projekte u Županiji", tvrdi Čuvalo.

Napominje također kako će HBOR ove godine imati oko milijardu eura ukupne poslovne aktivnosti u kojoj dominira kreditna aktivnost. "To su brojke koje pokazuju rastući trend, a kroz kredite najveću ulogu mislimo imati prema izvoznicima", poručio je Čuvalo, ističući kako ove godine investicijski krediti preuzimaju primat nad kreditima za obrtni kapital.

Naveo je da će HBOR od investicija posebno poticati one u digitalnu i zelenu tranziciju te u istraživanje i razvoj. "To ne znači da ćemo zapostaviti sva ostala ulaganja, poticat ćemo i ulaganja u ostale projekte, ali svi oni moraju biti pozitivno okolišno usklađeni odnosno ne smiju imati negativan utjecaj na okoliš, zaključio je predsjednik Uprave HBOR-a Hrvoje Čuvalo.

Na konferenciji se održavaju dvije panel rasprave na temu „Tradicionalne industrije kao izvozni adut u vrijeme digitalne transformacije i zelene tranzicije“ i „IT industrija perjanica hrvatskog izvoza – Slavonija nova Silicijska dolina?“.

Konferenciji su nazočili izaslanik predsjednika Vlade RH i državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Hrvoje Bujanović, ravnatelj Uprave za trgovačka društva u državnom vlasništvu, koncesije i državne potpore Ministarstva financija, Leon Žulj te zamjenica gradonačelnika Osijeka Jasenka Crnković i zamjenik župana Osječko-baranjske županije Josip Miletić,.

(Hina)
 
 

Vijesti iz medija | Statistički podaci | Hrvatski izvoz