HACZ nositelj projekta pružanja pomoći i ekspertize makedonskim civilnim zrakoplovnim vlastima

Slika /slike 1/Promet i pomorstvo/P-H20160427000316.jpg

Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo (HACZ) bit će nositelj twining projekta "Support for participation in the ECAA - European Common Aviation Area", čija je vrijednost 250 tisuća eura, a u sklopu kojeg će civilnim zrakoplovnim vlastima Republike Sjeverne Makedonije pružiti pomoć i stručnu ekspertizu.

Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo (HACZ) bit će nositelj twining projekta "Support for participation in the ECAA - European Common Aviation Area", čija je vrijednost 250 tisuća eura, a u sklopu kojeg će civilnim zrakoplovnim vlastima Republike Sjeverne Makedonije pružiti pomoć i stručnu ekspertizu, izvijestili su u ponedjeljak iz HACZ-a.

"Delegacija EU u Republici Sjevernoj Makedoniji prošlog je tjedna objavila da će HACZ biti nositelj tog projekta, a odluka o tome je donesena nakon evaluacije pristiglih ponuda na međunarodnom natječaju na kojem su, osim HACZ-a, sudjelovale i civilne zrakoplovne vlasti Italije (ENAC) i Austrije (Austro Control GmbH)", ističu iz HACZ-a, što znači da je hrvatska agencija na tom natječaju pobijedila.

Cilj tog projekta je pružiti stručnu ekspertizu i pomoć makedonskim civilnim zrakoplovnim vlastima kako bi se podržao održivi razvoj civilnog zrakoplovstva u skladu s međunarodnim standardima i pravnom stečevinom EU u području civilnog zrakoplovstva.

To će se, kako ističu iz HACZ-a, postići usklađivanjem nacionalnog zakonodavstva s europskim zakonodavstvom te povećanjem kapaciteta i tehničkih nadležnosti Agencije za civilno zrakoplovstvo Republike Sjeverne Makedonije.

"Međunarodni uspjeh HACZ, kao partnera makedonskim zrakoplovnim vlastima u tom projektu još je jedno priznanje uspješnosti dosadašnjeg rada i potvrda institucionalnog položaja HACZ-a u okviru nadležnih tijela za civilno zrakoplovstvo u okviru EU", ocjenjuju iz te agencije.

Naglašavaju pritom i da je HACZ u proteklih deset godina odnosno od svog osnutka izrasla u respektabilnog i poželjnog partnera unutar EU zahvaljujući, prije svega, svojim ljudskim potencijalima i sustavom vrijednosti za koje se zalaže, a dokaz tome je i uspješno proveden twinning projekt u Gruziji 2015-2017, u kojemu je HACZ bila junior partner Austro Control GmbH u provedbi projekta.

Podsjećaju i da je EU osmislila i pokrenula twinning 1998. kao instrument administrativne suradnje između javne uprave zemlje korisnice i institucija zemlje članice EU, sa svrhom pružanja pomoći i prenošenja znanja u primjeni i provedbi pravne stečevine EU-a.

(Hina)
 

Vijesti iz medija | Događanja | Hrvatski izvoz