Grad Ludbreg bilježi rast izvoza od 11 posto

Slika /slike/Foto s Google Drive grafovi sastanci/shutterstock_190621343_cr.jpg

Ludbreg na različite tržišne turbulencije spremno odgovara stabilnom metalurškom, suvremenom farmaceutskom, elektroničkom te grafičkom industrijom.

Poslovni uzlet grada Ludbrega u organizaciji Poslovnog dnevnika, manifestacija namijenjena edukaciji i promociji malog i srednjeg poduzetništva, četrnaesta u nizu ove godine, otvorena je u četvrtak pozdravnim riječima Mislava Šimatovića, glavnog urednika Poslovnog dnevnika.

Ludbreg na različite tržišne turbulencije spremno odgovara stabilnom metalurškom, suvremenom farmaceutskom, elektroničkom te grafičkom industrijom. U uvodnim se govorima na otvaranju moglo čuti kako je riječ o gradu rasadniku novih poduzetnika i gradu koji, upravo zahvaljujući gospodarstvu ima najveću stopu zaposlenosti.

Mislav Šimatović je nakon pozdravih riječi istaknuo da je Poslovni uzlet snažan alat za podizanje nivoa znanja i vještina poduzetnika i onih koji to tek planiraju postati ključni za konkurentnost kako na domaćem, tako i inozemnom tržištu.
„Iz pozicije relevantnih poslovnih novina, nije moguće zamisliti poduzetništvo bez malih poduzeća, upravo oni čine 50 posto u kreiranju hrvatskog BDP. Malo i srednje poduzetništvo od velike je važnosti za razvoj gospodarstva, stoga poduzetnike treba poticati na inovativnost i nove poslovne modele.“, zaključio je.

Dubravko Bilić, gradonačelnik grada Ludbrega, na početku predstavljanja istaknuo je ulogu Ludbrega u ukupnom hrvatskom gospodarstvu. Naime, ovaj je grad, iako nevelik po demografskim podacima, jedan od najvažnijih centara sjeverozapadne Hrvatske.

Za prošlu godinu Ludbreg bilježi rast izvoza od 11 posto, povećanje zaposlenosti od pet posto, dok su plaće u gospodarskom sektoru porasle za tri posto. Ludbreg, između ostalog, prednjači i u visini neto plaće isplaćene u gospodarstvu, kao i rastu poreznih prihoda - koje se može usmjeravati u poboljšanje uvjeta života i gospodarske infrastrukture.

Bilo je riječ i o investicijama, s kojima Ludbreg svakako može biti zadovoljan. Jedan od svjetlijih primjera svakako je ACG Lukaps, kojemu je Ludbreg svojevremeno bio prva investicija izvan Indije. Lukaps planira investirati 30 milijuna eura, dok je za sljedeći korak planirano ulaganje dodatnih 50 milijuna eura namijenjenih razvoju proizvodnje. I Ducati komponenti d.o.o. planira uložiti šest milijuna eura u proširenje pogona, što podrazumijeva i otvaranje novih radnih mjesta. Također, grad Ludbreg, zajedno s investitorima, planira uložiti 30 milijuna kuna u sanaciju cesta i važnijih prometnica.

Jelena Zrinski Berger, pročelnica upravnog odjela za gospodarstvo, regionalni razvoj i europske integracije Varaždinske županije istaknula je da županija u 2014. bilježi porast izvoza za 19 posto i istovremeno povećanje broja izvoznika za 20 posto.

Zdenka Lončar, pomoćnica ministra poduzetništva i obrta, istaknula je da su upravo poduzetnici vizionari i optimisti koji vode Hrvatsku prema naprijed. Pohvalila je rad lokalne samouprave koja s poduzetnicima komunicira u kratkom roku i na njihove potrebe odgovara bez odlaganja. U ovom kontekstu, grad Ludbreg kao pravi poduzetnički centar sa svojim snažnim gospodarskim uzletom, nazvan je kolovođom u Hrvatska expressu.


(Poslovni dnevnik)
 

Vijesti iz medija | Događanja | Uspješne priče