Grabar Kitarović otvorila Hrvatski gospodarski dan u Frankfurtu

Slika /slike 1/Financije/nj-rh forum.jpg

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović je u Frankfurtu otvorila Njemačko-hrvatski gospodarski forum, organiziran u okviru manifestacije „Hrvatski gospodarski dan“ povodom predsjedanja Hrvatske Vijećem Europske unije.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u ponedjeljak ujutro zvonjenjem starim burzovnim zvonom simbolično je označila početak radnog dana na Frankfurtskoj burzi, te je izrazila zadovoljstvo što može podržati „Hrvatski gospodarski dan“ upriličen povodom predsjedanja Hrvatske EU-om.

"Veselim se poslovnom danu koji stoji pred nama. Došla sam u Frankfurt kako bih podržala ovaj događaj. Nadam se da će moja današnja posjeta pridonijeti daljnjem poboljšanju gospodarskih odnosa Njemačke i Hrvatske", rekla je Grabar Kitarović uoči svečanog obilježavanja početka rada Frankfurtske burze vrijednosnim papirima.

Ona je u Frankfurtu otvorila Njemačko-hrvatski gospodarski forum, organiziran u okviru manifestacije „Hrvatski gospodarski dan“ povodom predsjedanja Hrvatske Vijećem Europske unije. Hrvatska predsjednica je tom prilikom istaknula i odlične njemačko-hrvatske gospodarske odnose.

"Moja nazočnost također potvrđuje i izvanredne njemačko-hrvatske odnose, posebice na polju gospodarstva. Njemačka je najveći trgovinski partner Hrvatske i drugo po redu izvozno odredište za hrvatsku privredu a njemački građani predstavljaju najveću grupu turista koji posjećuju Hrvatsku", rekla je Grabar Kitarović u Frankfurtu.

Ona je istaknula da se Njemačko-hrvatski gospodarski forum održava u duhu posjeta njemačkog ministra gospodarstva Petera Altmeiera Hrvatskoj tijekom kojeg su udareni temelji za produbljivanje suradnje posebice na polju energetike i digitalnog razvoja.

"Naša cilj je povećanje njemačkih investicija u hrvatsko gospodarstvo koje je u porastu", rekla je hrvatska predsjednica koja je tom prilikom ukazala na "razvijenu mrežu autocesta" u Hrvatskoj te činjenicu da se u Hrvatskoj proizvodi "najbrži električni automobil u Europi".

Na kraju je obraćanja na Frankfurtskoj burzi hrvatska predsjednica izjavila da na polju gospodarstva u Hrvatskoj "još mnogo toga treba učiniti".

Svoj boravak u regiji Rajna/Majna, Kolinda Grabar Kitarović nastavlja sudjelovanjem na Njemačko-hrvatskom gospodarskom forumu. Hrvatska predsjednica bi poslijepodne trebala u Mainzu uručiti odlikovanja i povelje hrvatskim udrugama. Grabar Kitarović je u Frankfurtu također trebala održati radni sastanak s predsjednikom vlade savezne države Hessen Volkerom Bouffierom, ali je taj susret otkazan.

U delegaciji s predsjednicom RH se nalazi i ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman te guverner Narodne banke Hrvatske Boris Vujčić kao i predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović.

(Hina)
 

Vijesti iz medija | Događanja | Hrvatski izvoz