Grabar-Kitarović i Erdogan predani što prije dosegnuti trgovinsku razmjenu od milijarde USD

Slika /slike 1/Gospodarstvo/RH-Turska.jpg

Hrvatska i Turska predane su što prije približiti se trgovinskoj razmjeni od milijarde dolara. Brojne hrvatske tvrtke stekla za svoje proizvode certifikat halal te ih mogu izvoziti u muslimanske zemlje poput Turske.

Hrvatska i Turska predane su što prije približiti se trgovinskoj razmjeni od milijarde dolara, rekli su u srijedu u Ankari predsjednici Kolinda Grabar-Kitarović i Recep Tayyip Erdogan, koji je najavio da u idući posjet Zagrebu stiže s velikim gospodarskim izaslanstvom.

Nakon gotovo dvosatnog sastanka kojim je predsjednica zaokružila jednodnevni državni posjet Turskoj, godinu dana od njihova sastanka u Ankari u siječnju 2018. i niza susreta na međunarodnim skupovima, na konferenciji za novinare istaknuli su bliskost u stajališta - prema Erdoganovim riječima, "u regionalnim i međunarodnim pitanjima većinom dijelimo slične osjetljivosti".

"Intenzivirat ćemo napore da povećamo obostrane investicije", rekao je Erdogan. Nakon 531 milijun dolara trgovinske razmjene u 2017., Erdogan očekuje da će podaci za cjelokupnu 2018. dosegnuti 600 milijuna dolara.

"U idućih godinu dana nadamo se približiti cilju od milijarde dolara, ako ga već ne ispunimo", rekao je, a predsjednica Grabar-Kitarović nadodala: "Želimo se što prije približiti ciljanoj razmjeni".

Predsjednica je podsjetila da je Hrvatsko-turski gospodarski forum u travnju 2016. izazvao golem interes u poslovnim zajednicama obiju zemalja. Također je kazala da je sa svojim domaćinom razgovarala o suradnji u energetici i prometnom povezivanju.

Treba oživjeti Mješovitu komisiju za transport, rekao je Erdogan te najavio kako će u idući posjet Zagrebu stići s velikim izaslanstvom poslovnih ljudi.

Predsjednica je na sastanku naglasila da su brojne hrvatske tvrtke stekla za svoje proizvode certifikat halal te ih mogu izvoziti u muslimanske zemlje poput Turske.

(Hina)


 



Vijesti iz medija | Događanja | Strana tržišta i prilike