Europski parlament naručio od Pastora vatrogasne aparate

Slika /slike 1/EU regionalni razvoj, fondovi/shutterstock_110315702.jpg

Vatrogasni aparati hrvatske tvrtke Pator TVA drugi put u godinu dana odabrani su na natječaju Europskog parlamenta, koji je naručio od hrvatske tvrtke vatrogasne aparate na vodu i na pjenu kojima će opremiti svoje prostore.

Europski parlament u Bruxellesu naručio je od hrvatske tvrtke Pastor TVA vatrogasne aparate na vodu i na pjenu kojima će opremiti svoje prostore.

Kako se doznaje iz tvrtke, radi se o oko tisuću aparata punjenih sa šest litara ekološke mješavine za gašenje požara, kakve Pastor proizvodi već nekoliko godina za izvoz. Ovo je drugi put u godinu dana da su Pastorovi aparati odabrani na javnom natječaju Parlamenta, nakon što je tvrtka vatrogasnim aparatima u prosincu prošle godine opremila i prostore EP-a u Strasbourgu. 

Hrvoje Popović, predsjednik Uprave Pastor TVA ističe kako su u Pastoru ponosni zbog toga što se kvaliteta njihovih proizvoda prepoznaje na inozemnim tržištima, a osobito u institucijama Europske unije. Međutim, upozorava, istodobno ih ljuti činjenica da njihovi proizvodi puno lakši put pronalaze na inozemnim nego na domaćem tržištu, prvenstveno zbog nelojalne konkurencije i slabe kontrole kvalitete.

U Belgiju izvoze dugih 20 godina, a radi se sporadično i na okolnim tržištima poput Mađarske. Popović ističe da Pastor od konkurencije razlikuje upravo činjenica da sami proizvode spremnike za svoje aparate, dok drugi spremnike nabavljaju na uglavnom dalekoistočnim tržištima te ih samo pune sredstvom za gašenje te rade završnu montažu. Pastorovi proizvodi zbog toga su skuplji, te sve teže prolaze u Hrvatskoj, iako se procjenjuje da Pastor još drži najveći dio tržišta. 

"Na tom popisu samo je Pastor pravi proizvođač, a većina uvoznika uvozi robu upitne kvalitete koja se i ne provjerava. Naime, iako se radi i spremnicima pod visokim tlakom, razina kontrole kvalitete vatrogasnih aparata u Hrvatskoj jednaka je kontroli kvalitete recimo odjeće. Kontrolira se samo kvaliteta aparata prilikom stavljanja na tržište, a ne i kvaliteta kasnije proizvedene i uvezene robe. Za razliku od toga, Belgija kontrolira kvalitetu aparata u svakoj našoj isporuci, pregledom nasumično odabranog aparata u svakom šleperu", otkriva Popović, koji se nada da će kontrole pojačati i u Hrvatskoj. 

(Poslovni dnevnik) 

Pisane vijesti