Europska komisija uzvratila Rusiji na produljenje zabrane uvoza voća i povrća iz EU

Slika /slike/Foto s Google Drive poljoprivreda ribarstvo vinarstvo/shutterstock_177429155_cr.jpg

Europska komisija nastavlja provedbu mjere sprječavanja i upravljanja krizama na tržištu u sektoru voća i povrća do 30. lipnja 2016.

Europska komisija nastavlja provedbu mjere sprječavanja i upravljanja krizama na tržištu u sektoru voća i povrća do 30. lipnja 2016. Stupanje na snagu ove uredbe EK-a očekuje se 8. kolovoza ove godine, a razdoblje njene provedbe je do 30. lipnja 2016.
 
Mjera sprečavanja i upravljanja krizama na tržištu obuhvaća postupke povlačenja voća i povrća s tržišta za slobodnu distribuciju i za druga odredišta osim onih za slobodnu distribuciju, zelenu berbu i neubiranje. Prema nacrtu delegirane uredbe predviđene količine za Hrvatsku iznose 2150 tona za jabuku, 3200 tona za mandarinu i dodatnu količinu do 3000 tona za druge vrste voća i povrća, objavilo je u ponedjeljak Ministarstva poljoprivrede.

Kako je Hrvatska u protekloj godini iskoristila potporu za 3900 tona od ukupno 4050 tona za jabuku i 2490 tona od ukupno 7900 tona za mandarinu Europska komisija predvidjela je Hrvatskoj ove godine dodijeliti 1100 tona veću količinu za jabuku i 4700 tona manju količinu za mandarinu.
 
Objašnjava se da je odluka o produljenju te mjere do sredine sljedeće godine posljedica odluke vlade Ruske Federacije iz lipnja o produljenju zabrane uvoza određenih poljoprivredno prehrambenih proizvoda iz Europske unije za dodatnih godinu dana, do 5. kolovoza 2016.
 
Izračun količina dodijeljenih državama članicama Europska komisija napravila je na temelju prosjeka izvoza u Rusiju u prethodne tri godine, prije zabrane uvoza određenih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda i stupnja iskorištenosti potpore Europske unije po pojedinom proizvodu u razdoblju od zabrane uvoza do 30. lipnja 2015. godine.
 
Do 30. lipnja ove godine, kada je istekao rok za provedbu izvanrednih privremenih mjera potpore Europske unije, postupcima povlačenja voća i povrća s tržišta za slobodnu distribuciju i za druga odredišta osim onih za slobodnu distribuciju te zelene berbe i neubiranja obuhvaćeno je 773.654 tona voća i povrća.
 
Za navedene postupke sve države članice ostvarile su potporu od 155,3 milijuna eura od čega je Hrvatska iskoristila 2,8 milijuna eura.
 
(Hina/Lider)
 
 

Vijesti iz medija | Trgovinska politika EU