EU poljoprivrednici povećavaju proizvodnju šećerne repe nakon ukidanja ograničenja

Slika /slike 1/Poljoprivreda i ribarstvo/P-FAH-Ha090442.jpg

Poljoprivrednici u Europskoj uniji (EU) će ove godine intenzivirati proizvodnju šećerne repe, nakon desetljeća strogih proizvodnih i izvoznih kvota, čime će konačno moći neograničeno zasaditi tu kulturu i plasirati na svjetsko tržište.

Poljoprivrednici u Europskoj uniji (EU) ove godine će intenzivirati proizvodnju šećerne repe, nakon desetljeća strogih proizvodnih i izvoznih kvota, čime će konačno moći neograničeno zasaditi tu kulturu i plasirati ne na svjetsko tržište.
 
Poljoprivrednici su ovog mjeseca u nekoliko EU članica započeli pripreme za sadnju prvih usjeva nakon razdoblja strogih kvota, uključujući vodećeg europskog proizvođača Francusku, gdje se očekuje da će se površine pod tom kulturom povećati za 20 posto, što je u skladu s očekivanim rastom širom Unije.
 
Europski proizvođači će se na svjetskom tržištu natjecati s rastućim izvoznicima šećerne repe poput Rusije i Ukrajine, kao i prerađivačima koji uvoze trsku za proizvodnju bijelog šećera, poput Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE).
 
No, nove okolnosti znače i da će se poljoprivrednici suočiti s rizikom kojeg nisu susreli godinama, to jest izloženosti cijenama koje mogu i padati i rasti. Nakon rujna i skoka na najvišu razinu u četiri godine, terminska cijena bijelog šećera na londonskoj burzi pala je za više od 17 posto, dotaknuvši prošloga tjedna najnižu razinu u posljednjih devet mjeseci.
 
Europski poljoprivrednici tvrde da su spremni za globalnu utakmicu nakon što je sektor u potpunosti restrukturiran, slijedom presude Svjetske trgovinske organizacije (WTO) iz 2005. godine da su EU subvencije proizvođačima šećera nepoštene, što je dovelo do snažnog ograničenja izvoza.
 
Tijekom proteklog desetljeća, službeni Bruxelles je poduzeo mjere za ograničavanje sadnje šećerne repe putem kvota, pritom jamčivši najnižu cijenu za poljoprivrednike. EU je tako prošla put od izvoznika gotovo trećine svoje proizvodnje do neto uvoznika, pod režimom kvota koji će u listopadu ove godine biti okončan.
 
(Hina)
 

Vijesti iz medija | Statistički podaci | Strana tržišta i prilike