EU pokreće novi alat za pomoć izvoznicima

Slika /slike 1/EU regionalni razvoj, fondovi/shutterstock_19921585_cr.jpg

Europska komisija predstavila je novi alat Access2Conformity za pomoć izvoznicima. Novi alat će omogućiti velikim i malim izvoznicima iz EU-a da smanje birokraciju boljim korištenjem sporazuma o međusobnom priznavanju (MRA) EU-a s trećim zemljama. MRA-ovi su moćni alati koji pomažu tvrtkama uštedjeti vrijeme i novac, a njihovo potpuno korištenje može povećati trgovinu do 40%.

Europska komisija predstavila je 13. studenoga 2023. godine novi alat Access2Conformity za pomoć izvoznicima.

Novi alat će  omogućiti velikim i malim izvoznicima iz EU-a da smanje birokraciju boljim korištenjem sporazuma o međusobnom priznavanju (MRA) EU-a s trećim zemljama. Kada tvrtke izvoze robu trgovačkom partneru, navedena roba mora biti certificirana od strane tijela za ocjenu sukladnosti (CAB) u zemlji odredišta kako bi se osiguralo da je u skladu s lokalnim pravilima i propisima, čak i kada je već certificirana za svoje domaće tržište. Sporazumi o međusobnom priznavanju (MRA) mogu riješiti ovaj problem.

Oni rade tako da dopuštaju izvoznom trgovinskom partneru da odredi vlastite CAB-ove kao sposobne za testiranje i certificiranje izvezenih proizvoda kako bi bili sigurni da su u skladu s pravilima i propisima uvoznog trgovinskog partnera.

MRA-ovi su moćni alati koji pomažu tvrtkama uštedjeti vrijeme i novac, a njihovo potpuno korištenje može povećati trgovinu do 40%. Štoviše, smanjena papirologija čini do 50% veću vjerojatnost da će mala i srednja poduzeća (SME) izvoziti.

Access2Conformity dio je alata Komisije Access2Markets koji pomaže malim i srednjim poduzećima da pronađu ključne informacije za olakšavanje trgovine s trećim zemljama. Pomoći će izvoznicima iz EU-a da utvrde gdje u EU-u mogu obaviti testiranje i certifikaciju proizvoda kada izvoze u određene treće zemlje. Na primjer, izvoznik iz EU-a može provjeriti može li njihov proizvod imati koristi od postojećeg sporazuma koji predviđa prihvaćanje rezultata ispitivanja i potvrda od strane CAB-ova u EU-u.

Access2Conformity tool 

Access2Markets tool

(Europska komisija)

 

Pisane vijesti | EU mehanizmi podrške