EU i Vijetnam potpisali sporazum o slobodnoj trgovini

Slika /slike 1/EU regionalni razvoj, fondovi/EU-Vijetnam.jpg

Europska unija i Vijetnam potpisali su u nedjelju, 30. lipnja 2019. godine, sporazum o slobodnoj trgovini, jedan od najambicioznijih gospodarskih sporazuma europskog bloka u Aziji koji utire put smanjenu carina na 99 posto robe i dobara dviju strana. Sporazum je potpisan tri i pol godine nakon što je zaključen u prosincu 2015.

Europska unija i Vijetnam potpisali su u nedjelju sporazum o slobodnoj trgovini, jedan od najambicioznijih gospodarskih sporazuma europskog bloka u Aziji koji utire put smanjenu carina na 99 posto robe i dobara dviju strana, javljaju agencije.

No taj sporazum mora još čekati na zeleno svijetlo Europskog parlamenta jer neke zastupnike brine stanje ljudskih prava u toj jednopartijskoj komunističkoj, azijskoj zemlji u razvoju, navodi Reuters.

Potpis na sporazum su u Hanoju stavili vjetnamski ministar trgovine Tran Tuan Anh te europska povjerenica za trgovinu Cecilia Malmstrom i rumunjski ministar za poduzetništvo Stefan-Radu Oprea, u nazočnosti premijera Vijetnama Nguynena Xuana Phuca.

Sporazum je potpisan tri i pol godine nakon što je zaključen u prosincu 2015.

Vijetnam je prošle godine izvezao robe i usluge u EU u vrijednosti od 42,5 milijardi američkih dolara, dok je vrijednost uvoza iz Unije dosegla 13,8 milijardi dolara, piše dpa.

(Hina)

Vijesti iz medija | Promjena regulative | Strana tržišta i prilike