EU i SAD uzajamno ukinuli carine uvedene zbog spora oko zrakoplova

Slika /slike 1/EU regionalni razvoj, fondovi/EU-SAD-carine.jpg

Europska unija i Sjedinjene Američke Države dogovorile su u petak suspenziju na četiri mjeseca uzajamnih carina uvedenih zbog spora oko subvencija proizvođačima zrakoplova Airbus i Boeing. Suspenzija se odnosi na sve proizvode, onih koji su povezani sa zrakoplovnom industrijom i onih koji nisu. U zajedničkoj izjavi EU-a i SAD-a kaže se da su obje strane spremne raditi na sveobuhvatnom i trajnom rješenju spora oko zrakoplova

Europska unija i Sjedinjene Države dogovorile su u petak suspenziju na četiri mjeseca uzajamnih carina uvedenih zbog spora oko subvencija proizvođačima zrakoplova Airbus i Boeing. Riječ je o sporu koji je već godinama predmet postupka u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO).
WTO je u listopadu prošle godine odobrio Europskoj uniji uvođenje carina SAD-u zbog nelegalnih subvencija Boeingu u vrijednosti od 4 milijarde dolara.

Pretprošle godine je WTO odobrio SAD-u kompenzacijske carine zbog europskih subvencija Airbusu na uvoz iz EU-a u vrijednosti 7,5 milijardi dolara.

Dvije su strane objavile odluku o uzajamnom ukidanju tih carina nakon telefonskog razgovora predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen i američkog predsjednika Joea Bidena.

 “Kao simbol svježeg početka, predsjednik Biden i ja dogovorili smo suspenziju svih izvoznih carina u kontekstu spora Airbus-Boeing”, izjavila je Ursula von der Leyen. Suspenzija se odnosi na sve proizvode, onih koji su povezani sa zrakoplovnom industrijom i onih koji nisu, rekla je.
U zajedničkoj izjavi EU-a i SAD-a kaže se da su obje strane spremne raditi na sveobuhvatnom i trajnom rješenju spora oko zrakoplova.

“Ovi koraci signaliziraju odlučnost obiju strana da započnu novi odnos”, kaže se u zajedničkoj izjavi.

Predsjednica Komisije rekla je da su tijekom telefonskog razgovora razmijenili mišljenje o aktualnim temama - covidu-19 i cjepivima. Istaknula je da je Bidena pozvala na globalni samit o zdravlju koji će se 21. svibnja održati u Rimu.

Također su razgovarali i o nizu drugih tema poput klimatskih promjena, ekonomskoj suradnji, vanjskoj politici.

(Hina)


 

Vijesti iz medija | Promjena regulative | Trgovinska politika EU