EU i Novi Zeland potpisali sporazum o slobodnoj trgovini

Slika /slike 1/EU regionalni razvoj, fondovi/eu - nz.jpg

Europska unija i Novi Zeland potpisali su u nedjelju sporazum o slobodnoj trgovini koji bi, prema Bruxellesu, trebao rezultirati povećanjem trgovinske razmjene od 30 posto u idućih deset godina. Također, godišnji izvoz iz EU-a mogao bi porasti za 4,5 milijardi eura, a ulaganja EU-a u Novi Zeland potencijalno bi se mogla povećati do 80 %.

Europska unija i Novi Zeland potpisali su u nedjelju sporazum o slobodnoj trgovini koji bi, prema Bruxellesu, trebao rezultirati povećanjem trgovinske razmjene od 30 posto u idućih deset godina.

Također, godišnji izvoz iz EU-a mogao bi porasti za 4,5 milijardi eura, a ulaganja EU-a u Novi Zeland potencijalno bi se mogla povećati do 80 %. Počevši od prve godine primjene, carine za poduzeća iz EU-a mogu se smanjiti za oko 140 milijuna eura godišnje.

Sporazum je zaključen u lipnju 2022. nakon četiri godine pregovaranja. Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen pozdravila je "ambiciozan" i "uravnotežen" dokument. "Novi Zeland je za nas ključni partner u indopacifičkoj regiji i taj će nas sporazum još više približiti", rekla je šefica EK-a iz Bruxellesa.

Novozelandski premijer Chris Hipkins smatra da sporazum sadrži "goleme prednosti" za obje strane.

EU je treći najveći trgovinski partner Novog Zelanda. Bilateralna trgovina robom između tih dvaju partnera posljednjih je godina u stalnom porastu i 2022. je dosegla gotovo 9,1 milijardu eura.

Sporazumom o slobodnoj trgovini liberalizirat će se i olakšati trgovina i ulaganja te promicati bliži gospodarski odnosi, što će otvoriti znatne gospodarske mogućnosti za poduzeća i potrošače na obje strane.

Taj sporazum, smatra EU, pruža velike mogućnosti europskim poduzećima, poljoprivrednicima i potrošačima, a isto vrijedi i za novozelandske partnere. On uključuje i dosad nezabilježene socijalne i klimatske obveze.

Sporazum sada mora dobiti potvrdu Europskog parlamenta, a mora ga ratificirati i Novi Zeland. Dvije će strane potom jedna drugu obavijestiti o dovršetku svojih unutarnjih postupaka i sporazum tada može stupiti na snagu.

(Hina)

Vijesti iz medija | Promjena regulative | Trgovinska politika EU