EU i Kina: sporazum o zaštiti 200 proizvoda s oznakom zemljopisnog podrijetla

Slika /slike 1/Gospodarstvo/izvoz 5 mj 2017..jpg

Kina je 2019. bila treće po redu odredište za poljoprivredno-prehrambene proizvode iz Unije - vrijednost proizvoda izvezenih na to tržište dosegla je 14,5 milijardi eura. Kina je i drugo po redu izvozno odredište proizvoda EU-a koji su zaštićeni kao oznake zemljopisnog podrijetla.

Europska unija i Kina potpisale su u ponedjeljak, uoči virtualnog sastanka na vrhu, bilateralni sporazum o zaštiti 100 proizvoda s europskom oznakom zemljopisnog podrijetla i 100 proizvoda s kineskom oznakom zemljopisnog podrijetla.

 "Europski proizvodi s oznakom zemljopisnog podrijetla poznati su po svojoj kvaliteti i raznolikosti te ih je važno zaštititi na razini Unije i na globalnoj razini kako bi se zajamčila njihova autentičnost i očuvao njihov ugled. Osim što će pridonijeti postizanju tog cilja, taj će sporazum ojačati naš trgovinski odnos, od čega će koristi imati naš poljoprivredno-prehrambeni sektor i potrošači s obje strane", izjavio je povjerenik za poljoprivredu i ruralni razvoj Janusz Wojciechowski.

Kina je 2019. bila treće po redu odredište za poljoprivredno-prehrambene proizvode iz Unije  - vrijednost proizvoda izvezenih na to tržište dosegla je 14,5 milijardi eura. Kina je i drugo po redu izvozno odredište proizvoda EU-a koji su zaštićeni kao oznake zemljopisnog podrijetla.

Na EU-ovu popisu oznaka zemljopisnog podrijetla koji će se zaštititi u Kini nalaze se, među ostalim, prepoznatljivi proizvodi kao što su Cava, Champagne, Feta, Irish whiskey, Münchener Bier, Ouzo, Polska Wodka, Porto, Prosciutto di Parma i Queso Manchego. Zasad na popisu nema hrvatskih proizvoda. Nakon potpisivanja i dobivanja suglasnosti Europskog parlamenta slijedi službeno donošenje sporazuma u Vijeću. Očekuje se da će stupiti na snagu početkom 2021.

U roku od četiri godine nakon što stupi na snagu sporazum će se proširiti tako da obuhvati još 175 oznaka zemljopisnog podrijetla s obje strane. Za te će se oznake morati provesti isti postupak odobravanja  kao  i za stotinu oznaka koje su već obuhvaćene sporazumom.

U ponedjeljak se održava sastanak na vrhu EU-Kina putem video konferencije. S kineskim čelnicima u ime EU-a razgovarat će predsjednik Europskog vijeća Charles Michel, Komisije Ursula von der Leyen i njemačka kancelarka Angela Merkel, čija zemlja predsjedava Vijećem EU-a.

Na dnevnom redu razgovora su teški pregovori o sporazumu o ulaganjima, čije zaključenje do kraja godine Peking smatra „mogućim”. Pregovori traju već više od sedam godina. Europljani žele da njihova poduzeća mogu poslovati u Kini pod jednakim uvjetima kakvi vrijede za kineska poduzeća u EU-u.

(Hina)

Vijesti iz medija | Događanja | Trgovinska politika EU