EU i Kina dogovorile zaštitu 200 prehrambenih proizvoda s oznakom geografskog podrijetla

Slika /slike 1/Poljoprivreda i ribarstvo/P-H20170119012202.jpg

EU i Kina postigle su dogovor o recipročnoj zaštiti ukupno 200 prehrambenih proizvoda s oznakom geografskog porijekla, čime je značajno proširen dosadašnji popis registriranih i zaštićenih proizvoda.

Europska unija i Kina postigle su dogovor o recipročnoj zaštiti ukupno 200 prehrambenih proizvoda s oznakom geografskog porijekla, čime je značajno proširen dosadašnji popis registriranih i zaštićenih proizvoda.

Dogovor će uključivati zaštitu ukupno 100 europskih prehrambenih proizvoda s oznakom geografskog porijekla (GI), poput španjolskog vina cava, irskog viskija, fete i pršuta iz Parme, te 100 kineskih proizvoda, uključujući namaz od graha Pixian, bijeli čaj Anji i rižu Panjin.

Na novom popisu europskih proizvoda koji će biti zaštićeni u Kini dominiraju vina iz Italije, Francuske, Španjolske i Portugala, te talijanski i francuski sirevi. Među europskim vinima uvršteni su i slovensko vino iz Vipavske doline i mađarski tokajac. Popis ne uključuje nijedan prehrambeni proizvod iz Hrvatske s oznakom geografskog porijekla.

Na popisu kineskih proizvoda prevladavaju pak čajevi, povrće, voće i žitarice.

Važeći sporazum iz 2012. godine obuhvaća po 10 europskih i kineskih prehrambenih proizvoda s oznakom GI. „To je pobjeda za obje strane, koja jača naše trgovinske odnose i donosi korist našim poljoprivrednim i prehrambenim sektorima i potrošačima na obje strane”, rekao je europski povjerenik za poljoprivredu i ruralni razvoj Phil Hogan tijekom posjeta Kini.

Istaknuo je da su potrošači spremni platiti više za proizvode s geografskim porijeklom jer vjeruju u njihovu autentičnost.

Sporazum još moraju odobriti Europski parlament i Vijeće a očekuje se da će stupiti na snagu prije kraja iduće godine, stoji u priopćenju Europske komisije, objavljenom u srijedu.

U roku od četiri godine nakon stupanja na snagu popis će biti proširen za dodatnih ukupno 175 proizvoda s oznakom geografskog porijekla, dodaje se.

Od rujna 2018. do kolovoza ove godine EU je u Kinu izvezao poljoprivredne i prehrambene proizvode ukupne vrijednosti 12,8 milijardi eura, navodi Reuters.

(Hina)

Vijesti iz medija | Promjena regulative | Trgovinska politika EU