DZS: U šest mjeseci izvoz porastao više od 14 posto

Slika /slike 1/Grafovi/shutterstock_131187731_cr.jpg

U prvih šest mjeseci ove godine hrvatski robni izvoz iskazan u kunama porastao je u odnosu na isto lanjsko razdoblje za 14,5 posto. Hrvatska najveću robnu razmjenu ostvaruje s Njemačkom, Italijom i Slovenijom.

U prvih šest mjeseci ove godine hrvatski robni izvoz iskazan u kunama porastao je u odnosu na isto lanjsko razdoblje za 14,5 posto, dok je uvoz povećan za 11,2 posto, pokazuju drugi podaci koje je u četvrtak objavio Državni zavod za statistiku (DZS).

Prema tim podacima, Hrvatska je u prvih šest mjeseci ove godine na inozemna tržišta izvezla roba u vrijednosti 49,9 milijardi kuna, a uvezla za 80,6 milijardi kuna.

Manjak u robnoj razmjeni s inozemstvom iznosio je u tom razdoblju 30,7 milijardi kuna, dok je pokrivenost uvoza izvozom iznosila 61,9 posto, 0,2 postotna boda više nego u prvih pet mjeseci ove godine.

Najvažniji trgovinski partneri Hrvatske i dalje su članice Europske unije. Izvoz u te zemlje iznosio je u prvih šest mjeseci ove godine 32,4 milijarde kuna, 10 posto više nego godinu ranije, dok je uvoz porastao 8,9 posto, na 62,8 milijardi kuna. Pritom Hrvatska najveću robnu razmjenu ostvaruje s Njemačkom, Italijom i Slovenijom.

Izvoz u zemlje CEFTA-e dosegnuo je, pak, u prvih šest mjeseci 8,4 milijarde kuna, što je 20,3 posto više nego u istom lanjskom razdoblju, dok je uvoz iz tih zemalja porastao za 18,6 posto, na 4,8 milijardi kuna.

Promatra li se prema djelatnostima, među onima sa značajnijim iznosima u ukupnom robnom izvozu, najveći rast robnog izvoza ostvaren je u proizvodnji rafiniranih naftnih derivata - za 74 posto, na 3,2 milijarde kuna, dok je izvoz farmaceutske industrije porastao za 39 posto, na 4,1 milijardu kuna.

Najznačajniji rast uvoza zabilježen je, pak, u djelatnosti rudarstva i vađenja, za 52 posto, na 5,1 milijardu kuna.

Iskazan u eurima, hrvatski je robni izvoz u prvih šest mjeseci 2017. porastao za 16,1 posto, na 6,7 milijardi eura, dok je uvoz porastao za 12,7 posto, na 10,8 milijardi eura.

(Hina)

 

Pisane vijesti