DZS: rast hrvatskog robnog izvoza 2,7 posto

Slika /slike 1/HINA/P-FAH-H2204669.jpg

Hrvatski je robni izvoz u prva dva mjeseca ove godine u odnosu na isto lanjsko razdoblje porastao za 2,7 posto. Hrvatska je u prva dva mjeseca na inozemna tržišta izvezla roba u vrijednosti 12,75 milijardi kuna, što je 2,66 posto više u odnosu na vrijednost izvoza iz prva dva mjeseca 2015. godine.

Hrvatski je robni izvoz u prva dva mjeseca ove godine u odnosu na isto lanjsko razdoblje porastao za 2,7 posto, dok je uvoz istodobno rastao po stopi od 3,3 posto, pokazuju prvi podaci koje je u petak objavio Državni zavod za statistiku (DZS).

Prema tim podacima, Hrvatska je u prva dva mjeseca na inozemna tržišta izvezla roba u vrijednosti 12,75 milijardi kuna, što je 2,66 posto više u odnosu na vrijednost izvoza iz prva dva mjeseca 2015. godine. Istovremeno je uvoz premašio 20,5 milijardi kuna, porastavši u odnosu na isto razdoblje prošle godine za 3,35 posto.

Prvi podaci DZS-a o robnoj razmjeni za prva dva ovogodišnja mjeseca pokazuju da je manjak u robnoj razmjeni Hrvatske s inozemstvom u tom razdoblju iznosio gotovo 7,8 milijardi kuna, odnosno da je prema lani porastao za 4,5 posto.

Pokrivenost uvoza izvozom je smanjena za 0,4 postotna boda, na 62,1 posto.

Po prvim podacima DZS-a, hrvatski robni izvoz u zemlje članice EU-a ukupno je u siječnju i veljači na godišnjoj razini porastao za 0,8 posto, na 8,6 milijardi kuna, dok je uvoz iz članica EU-a istovremeno rastao za 4,5 posto, na više od 16,7 milijardi kuna.

U zemlje nečlanice EU-a, hrvatski izvoz roba je istodobno povećan za 6,8 posto, na 4,16 milijardi kuna, dok je uvoz iz tih zemalja smanjen 1,42 posto, na 3,8 milijardi kuna.

DZS je u četvrtak objavio i druge, privremene podatke samo za siječanj ove godine, koji pokazuju da je hrvatski robni izvoz u prvom ovogodišnjem mjeseci rastao za 3,4 posto, a uvoz za 10 posto.

(Hina)

 

Vijesti iz medija | Statistički podaci | Hrvatski izvoz