DZS: Porast izvoza u prva četiri mjeseca

Slika /slike 1/Grafovi/shutterstock_112927531.jpg

Hrvatski robni izvoz u prva četiri mjeseca ove godine porastao je 1,5 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Hrvatska je u prva četiri mjeseca ove godine na inozemna tržišta izvezla roba u vrijednosti 27,5 milijardi kuna, što je 1,5 posto više u odnosu prva četiri lanjska mjeseca.

Hrvatski robni izvoz u prva četiri mjeseca ove godine porastao je 1,5 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok je uvoz porastao po stopi od 2,1 posto, pokazuju prvi podaci koje je u četvrtak objavio Državni zavod za statistiku (DZS).

Hrvatska je u prva četiri mjeseca ove godine na inozemna tržišta izvezla roba u vrijednosti 27,5 milijardi kuna, što je 1,5 posto više u odnosu prva četiri lanjska mjeseca. Istodobno je uvoz dosegnuo 45,98 milijardi kuna, porastavši u odnosu na isto razdoblje prošle godine za 2,1 posto.

Prvi podaci DZS-a o robnoj razmjeni za prva četiri ovogodišnja mjeseca pokazuju da je manjak u robnoj razmjeni Hrvatske s inozemstvom u tom razdoblju iznosio 18,48 milijardi kuna, što znači da je bio 3,2 posto viši nego u istom razdoblju lani. Pokrivenost uvoza izvozom istodobno je pala za 0,4 postotnih bodova, na 59,8 posto.

Hrvatski robni izvoz u zemlje članice EU-a ukupno je od početka godine do kraja travnja na godišnjoj razini porastao za 1,3 posto, na 18,5 milijardi kuna, dok je uvoz iz ostalih članica EU-a istovremeno povećan 3,9 posto, na više od 36,9 milijardi kuna.

U zemlje nečlanice EU-a, Hrvatska je, pak, u prva četiri mjeseca izvezla roba u vrijednosti većoj od 8,9 milijardi kuna, odnosno 1,9 posto više nego u isto vrijeme lani, dok je uvoz iz tih zemalja smanjen za 4,6 posto, na 9,07 milijarde kuna.

(Hina)


 

Vijesti iz medija | Statistički podaci | Hrvatski izvoz