Dodijeljen prvi znak zaštite okoliša EU Ecolabel u Hrvatskoj

Slika /slike 1/Ekologija/shutterstock_263373776_cr.jpg

Tvrtka Ecology 108 d.o.o. dobila je znak zaštite okoliša Europske unije Ecolabel. Riječ je o prvom znaku EU Ecolabel izdanom u Hrvatskoj. Znak zaštite okoliša Europske unije EU Ecolabel je službena europska oznaka za zelenije proizvode koji se stavljaju na zajedničko europsko tržište.

Ministar zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović uručio je direktoru pulske tvrtke Ecology 108 d.o.o. Željku Belecu potvrdu o dodjeli znaka zaštite okoliša Europske unije Ecolabel.

Riječ je o prvom znaku EU Ecolabel izdanom u Hrvatskoj, a dodijeljen je za deterdžent za pranje rublja EcoBianco, navodi se u priopćenju.

Znak zaštite okoliša Europske unije EU Ecolabel je službena europska oznaka za zelenije proizvode koji se stavljaju na zajedničko europsko tržište.

"Ovo je prvi znak EU Ecolabel koji dodjeljujemo u Hrvatskoj. To je potvrda da se radi o proizvodu koji ima manji okolišni otisak od istovrsnih proizvoda tijekom cijelog životnog ciklusa proizvoda. Zeleno gospodarstvo je rastući trend u Europi i svijetu te vjerujem da ćemo uskoro imati još hrvatskih proizvoda sa znakom EU Ecolabel čime proizvođači povećavaju svoju konkurentnost i prepoznatljivost među kupcima koji sve više daju prednost eko-proizvodima“ - rekao je ministar Dobrović.

Znak EU Ecolabel s jedne strane daje potvrdu tvrtkama da njihovi proizvodi i usluge zadovoljavaju visoke standarde zaštite okoliša, a s druge strane daje informaciju potrošačima i trgovcima da među proizvodima i uslugama na tržištu odaberu one koji manje opterećuju okoliš, koji su zeleniji.

Osim okolišnih aspekata, mjerila obuhvaćaju i sigurnost primjene te funkcionalnost proizvoda, primjenu alternativnih metoda u proizvodnji ili zamjenu tradicionalnih komponenti ili kemikalija manje štetnima za okoliš, ističe se u priopćenju.

(Poslovni dnevnik)


 

Vijesti iz medija | EU mehanizmi podrške