Dobri rezultati članica CISEx-a

Slika /slike 1/Grafovi/shutterstock_173658530.jpg

Tvrtke članice bilježe kontinuirani rast prihoda, izvoza i broja zaposlenih te tako dokazuju da je izvozno orijentirana IT industrija jedan od najperspektivnijih i najvitalnijih segmenata hrvatskog gospodarstva.

Udruga hrvatskih nezavisnih izvoznika softvera – CISEx objavila je analizu godišnjih financijskih izvješća članova udruge. Otkako je udruga osnovana, tvrtke članice bilježe kontinuirani rast prihoda, izvoza i broja zaposlenih te tako dokazuju da je izvozno orijentirana IT industrija jedan od najperspektivnijih i najvitalnijih segmenata hrvatskog gospodarstva.

U trenutku kad se radila analiza godišnjih financijskih izvješća za 2015. godinu, udruga je imala 188 članova, od kojih je 167 obveznika poreza na dobit i obveznika predaje godišnjih financijskih izvješća.

Svi kvantitativni pokazatelji, broj zaposlenih i poslovni prihodi pokazuju pozitivan trend i značajan rast u petogodišnjem razdoblju. Tako je broj zaposlenih u 2015. (3553) u odnosu na 2011. godinu (2385) veći čak za 49 posto. Ključni pokazatelj je rast vrijednosti prihoda koji se ostvaruju od izvoza. Lančani indeks rasta tih prihoda u razdoblju 2011.-2015. iznosi 13,7 posto. Prihodi od izvoza, koji su 2011. iznosili 406 milijuna kuna, u 2015. iznose 670 milijuna kuna ili čak 64,9 posto više.

“Ovakvi podaci govore da se neupitno radi o tvrtkama koje su našle svoje mjesto u globalnoj ekonomiji i na pravi način unapređuju svoje poslovanje u skladu s okolnostima, prilikama i prijetnjama kako iz domaćeg, tako i iz svjetskog okruženja”, istaknula je Tajana Barančić, predsjednica CISEx-a.

(Privredni vjesnik)

Vijesti iz medija | Uspjesi izvoznika | Hrvatski izvoz