DIV Grupa preuzima norveško brodogradilište Kleven Verft

Slika /slike 1/Promet i pomorstvo/brodosplit.jpg

DIV Grupa je prema pisanju norveških medija i priopćenju za javnost brodogradilišta Kleven Verft, potpisala ugovor o preuzimanju  norveškog brodogradilišta Kleven Verft od brodarske kompanije Hurtigruten. U norveškom brodogradilištu, s obzirom na to da je DIV grupa njihov novi vlasnik, vide veće mogućnosti u budućnosti.

Informacija od prije nekoliko mjeseci da je DIV Grupa u pregovorima oko preuzimanja jednog europskog brodogradilišta dobila je potvrdu o realizaciji prve akvizicije. Naime, DIV Grupa je prema pisanju norveških medija i priopćenju za javnost brodogradilišta Kleven Verft, potpisala ugovor o preuzimanju  norveškog brodogradilišta Kleven Verft od brodarske kompanije Hurtigruten. Očekuje se da će sporazum biti proveden u narednih nekoliko tjedana, kada se dovrši postupak oko dokumentacije.

"Iznimno nam je drago što smo potpisali ovaj sporazum koji otvara priliku za suradnju dviju dugih i uspješnih tradicija brodogradnje. Kleven je diljem svijeta prepoznat kao norveško brodogradilište s prvoklasnim referencama i dizajnerskim znanjem, posebno kada je riječ o opremi za složene brodove. Najviše me raduje što je Brodosplit, koji smo uspjeli smjestiti izuzetno dobro u segment izgradnje srednjih i polarnih brodova za krstarenje, pronašao poslovnog partnera s kojim će moći postići vrhunske rezultate", rekao je vlasnik DIV grupe Tomislav Debeljak, koji vjeruje da će kupovina Kleven Verfta imati pozitivan sinergijski učinak i uštedu do pet posto, a što će povećati konkurentnost.

Ovo brodogradilište trenutno zapošljava oko 150 ljudi i to nakon što jesenas dio zaposlenika otpušten zbog problema u poslovanju. Uz mnoštvo specijalnih plovila, Kleven Verft je prošle godine isporučio prva dva kruzera u svijetu na hibridni pogon - MS Roald Amundsen i MS Fridtjof Nansen. Kako navode na svojoj web stranici, za ovu godinu imaju ugovorene poslove.

"Nevjerojatno sam sretan u ime svih zaposlenika u Klevenu što smo sada u procesu stjecanja novog i solidnog vlasnika. Kroz teško razdoblje uspjeli smo isporučiti fantastične brodove, kao i iskoristiti visoku stručnost u brodogradilištu. Sada ćemo zajedno s novim vlasnicima razmišljati dugoročno i dalje se razvijati. Ovo će biti novo i uzbudljivo razdoblje za sve zaposlenike tvrtke Kleven", rekao je izvršni direktor Kjetil Bollestad.

Generalni direktor Kleven Verfta, Ola Beinnes Fosse, objasnio je razlog za dogovor s DIV grupom: "I za Kleven i za DIV grupu ovo je odlična prilika za nadogradnju na stručnost koja se nalazi u obje organizacije i zauzimanje pozicije na rastućem tržištu. Kleven i Brodosplit imaju komplementarne vještine, koje zajedno olakšavaju ambiciju postati vodeće i profitabilno brodogradilište u svijetu".

Fosse je dodao da su tražili vlasnika za kojeg su, kako je rekao, sigurni da Klevenu želi najbolje. "Razmatrano je nekoliko potencijalnih kupaca i apsolutno smo sigurni da je DIV grupa pravi vlasnik tvrtke Kleven. Nitko drugi nije uspio demonstrirati tako siguran i dugoročan plan za brodogradilište", naglasio je Fosse.

U norveškom brodogradilištu, s obzirom na to da je DIV grupa njihov novi vlasnik, vide veće mogućnosti u budućnosti. Uz naporan zajednički rad nadaju se dobrim rezultatima na budućim projektima.

(Privredni vjesnik)

Vijesti iz medija | Događanja | Hrvatski izvoz