Dalekovod: Udio prihoda s inozemnih tržišta povećan na 63,4 posto

Slika /slike/Foto tvrtke/Dalekovod.jpg

Povećanje prihoda posljedica je znatnog povećanja aktivnosti na stranim tržištima, među kojima se posebno ističu Norveška i Finska.

Izvješće o Dalekovodovim poslovnim rezultatima za prvih šest mjeseci ove godine, koje potpisuje predsjednik Uprave Alen Premužak, pokazuje da se zagrebačka kompanija nakon izlaska iz predstečajne nagodbe stalno oporavlja i raste u svim segmentima poslovanja.

Grupa Dalekovod fokusirana je na rast prihoda, što se očituje u rastu poslovnih prihoda za 42,5 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, pri čemu su prihodi od prodaje porasli za 57,5 posto.

Povećanje prihoda posljedica je znatna povećanja aktivnosti na domaćem i stranim tržištima, među kojima se posebno ističu Norveška i Finska. Udio prihoda iz inozemstva u prvom ovogodišnjem polugodištu bio je 63,4 posto, a u prvome polugodištu prošle godine 58,8 posto.

U izvješću se ističe da je ‘cijela Grupa Dalekovod i dalje iznimno fokusirana na inozemna tržišta te je nastavljeno ugovaranje novih poslova u inozemstvu. Posebno treba naglasiti dobiven novi projekt u Norveškoj, vrijednosti 35 milijuna eura, i projekt u Švedskoj, koji je osobito važan zbog otvaranja novog tržišta na kojem Dalekovod nije bio prisutan proteklih godina.’
 
Na usporedbu poslovnih rezultata u prvom ovogodišnjem polugodištu s istim lanjskim razdobljem utječe to što je početkom prošle godine Dalekovod imao jednokratni prihod od 50 milijuna kuna ostvaren od prodaje prava Ministarstvu financija. Stoga je EBITDA u ovoj godini niža za 39,6 posto nego u istom lanjskom razdoblju, a iznosila je 39,4 milijuna kuna.

Bez prošlogodišnje jednokratne stavke u ovoj bi godini porasla za 175,5 posto. Iz istog je razloga ostvarena i niža neto dobit Grupe, koja je iznosila 11,7 milijuna kuna.

(Lider)
 

Vijesti iz medija | Uspjesi izvoznika | Hrvatski izvoz