'Bruxelles će Washingtonu uzvratiti istom mjerom'

Slika /slike 1/EU regionalni razvoj, fondovi/sad-eu-carine.jpg

Nove carine naštetit će i američkim potrošačima i europskim izvoznicima. Carinama će podlijegati i proizvodi iz Hrvatske, poput mlijeka i mliječnih proizvoda, svinjetine i prerađevina od svinjskog mesa, školjki, mandarina, šljiva, trešanja, bresaka, kruški, te voćnih i povrtnih sokova.

Njemačka vlada izrazila je u petak žaljenje zbog stupanja na snagu novih američkih carina na uvoz iz Europske unije, uključujući zrakoplove i prehrambene proizvode poput francuskog vina, talijanskog sira i škotskog viskija.

Nove carine naštetit će i američkim potrošačima i europskim izvoznicima, rekla je glasnogovornica njemačkog ministra gospodarstva Petera Altmeiera.

Ministarstvo ne može precizno procijeniti njihov utjecaj na Njemačku ali pozorno će pratiti situaciju, rekla je glasnogovornica.

SAD je u petak uveo dodatne, 25-postotne carine na niz prehrambenih proizvoda, uključujući sir, vino, maslac i maslinovo ulje.

Carinama će podlijegati i proizvodi iz Hrvatske, poput mlijeka i mliječnih proizvoda, svinjetine i prerađevina od svinjskog mesa, školjki, mandarina, šljiva, trešanja, bresaka, kruški, te voćnih i povrtnih sokova.

SAD je uveo i 10-postotne carine na uvoz zrakoplova iz EU-a. SAD je najavio takav potez početkom mjeseca, prema propisima Svjetske trgovinske organizacije (WTO) koja je Washingtonu odobrila kompenzacijske carine na europski uvoz u vrijednosti 7,5 milijardi dolara godišnje zbog europskih subvencija proizvođaču zrakoplova Airbusu. 

Europska unija bila je spremna "do posljednjeg trena" pregovarati s Washingtonom kako bi se carine izbjegle, kako je kazala povjerenica za trgovinu Cecilia Malmstroem. Sada iz Bruxellesa poručuju da će Washingtonu uzvratiti istom mjerom.

(Hina)

Vijesti iz medija | Strana tržišta | Hrvatski izvoz