Američki ratni brod opet u “Lencu”

Slika /slike 1/Promet i pomorstvo/Viktor Lenac i USS.jfif

U Brodogradilište »Viktor Lenac« na dvomjesečni remont uplovio je vojni brod USS »Hershel ‘Woody’ Williams«, koji služi kao ekspedicijska mobilna baza pri američkoj Šestoj floti. Koristi od dvomjesečnog boravka USS »Hershel ‘Woody’ Williamsa« biti će višestruke, kako za turističku, tako i ugostiteljsku ponudu Opatije, Rijeke i okolice, a na svoje će doći i svi koji će pružati logističke usluge članovima posade i pratećem osoblju.

U Brodogradilište »Viktor Lenac« na dvomjesečni remont uplovio je vojni brod USS »Hershel ‘Woody’ Williams«, koji služi kao ekspedicijska mobilna baza pri američkoj Šestoj floti.

To je treći put i treća godina zaredom da je ovom kvarnerskom brodogradilištu Američka ratna mornarica povjerila posao na remontu ovog broda čija je namjena da bude na dispoziciji flotama Ratne mornarice SAD-a kad su udaljeni od svojih logističkih luka.

USS »Hershel ‘Woody’ Williams« po svojim je gabaritima impozantan, a dizajnom i neobičan brod. Dugačak je 239 metara, širok 50 metara i ima nosivost od gotovo 72.000 tona. Na otvorenoj palubi, površine blizu 4.800 četvornih metara, može prihvatiti helikoptere i određene tipove zrakoplova. Ova ploveća vojna baza, kako vojni stručnjaci opisuju USS »Hershel ‘Woody’ Williams«, izgrađena je u brodogradilištu NASSCO u San Diegu, a isporučen je i u službi Američke mornarice od veljače 2018. Ugovor za njegovu izgradnju bio je vrijedan pola milijarde dolara.

S brodom je stiglo i dvjestotinjak članova posade koji su smješteni u opatijskim hotelima, što znači da će koristi od dvomjesečnog boravka USS »Hershel ‘Woody’ Williamsa« biti višestruke, kako za turističku, tako i ugostiteljsku ponudu Opatije, Rijeke i okolice, a na svoje će doći i autobuseri, taksisti i svi ostali koji će pružati logističke usluge članovima posade i pratećem osoblju.

Voditelj US Navy programa u »Viktoru Lencu« Zoran Kosić ističe da će u prestojećim radovima na remontu biti posla i za brojne kooperanate i dobavljače ovog brodogradilišta.

Po broju brodova američke Šeste flote koji su boravili u »Lencu« na raznim remontima i zahvatima, ova poslovna godina za brodogradilište predstavlja vrhunac uspješne suradnje s Američkom ratnom mornaricom, koja traje već dugi niz godina.

Kako doznajemo od Kosića, u prosjeku se godišnje u »Lencu« odradi oko četiri vojna broda za Američku mornaricu, a USS »Hershel ‘Woody’ Williams« šesti je vojni brod koji je od početka ove godine doplovio na remontne zahvate u ovo kvarnersko brodogradilište.

(Novi list)

Vijesti iz medija | Događanja | Hrvatski izvoz