17. srpnja 2018. potpisan je Sporazum o gospodarskom partnerstvu i Sporazum o strateškom partnerstvu između Europske unije i Japana

Slika /slike 1/EU regionalni razvoj, fondovi/P-FAH-H3212740.jpg

Na samitu Europske unije i Japana 17. srpnja 2018. potpisan je Sporazum o gospodarskom partnerstvu i Sporazum o strateškom partnerstvu između Europske unije i Japana.

Na samitu Europske unije i Japana 17. srpnja 2018. potpisan je Sporazum o gospodarskom partnerstvu i Sporazum o strateškom partnerstvu između Europske unije i Japana. Navedenim Sporazumima ojačat će se gospodarski i sveukupni partnerski odnosi između Europske unije i Japana. Sporazum o gospodarskom partnerstvu predstavlja najveći bilateralni trgovinski sporazum Europske unije kojim će se otvoriti nove tržišne prilike za obje strane, ojačati suradnja između Europske unije i Japana u različitim područjima, te potvrditi zajednička predanost održivom razvoju. Sporazum o gospodarskom partnerstvu omogućit će liberalizaciju trgovine robama i uslugama, snažan pristup tržištima Europske unije i Japana, uklanjanje prepreka, oblikovanje globalnih trgovinskih pravila sukladno visokim standardima i zajedničkim vrijednostima dvaju svjetskih gospodarstava. Primjena Sporazuma o gospodarskom partnerstvu započet će nakon provedenih unutarnjih procedura u Europskoj uniji i Japanu, a detaljnije informacije i tekst Sporazuma dostupni su na slijedećoj poveznici: http://gd.mvep.hr/hr/trgovinska-politika-europske-unije/preferencijalni-trgovinski-sporazumi/. (MVEP)

Pisane vijesti | Promjena regulative | Trgovinska politika EU