MVEP


CROZ

CROZ se pridružio hrvatskoj delegaciji tijekom dvodnevnog posjeta predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović Kuvajtu, 05. i 06. veljače 2017. godine. Tvrtka je iskoristila izvrsnu priliku kako bi prezentirala vlastita znanja na kuvajtskom tržištu. Prvi projekt je tvrtka u Kuvajtu odradila 2006. godine, ali dosad nije imala prilike imati sastanke na ovako visokoj razini.

Predstavnici tvrtke CROZ su se susreli s Anasom Khalidom Al-Salehom, ministrom financija te cijelim njegovim timom i podijelili su svoja iskustva vezana uz informacijske sustave za oporezivanje. Uz to, susreli su se i s Mohammadom Abdualtifom Al-Faresom, ministrom obrazovanja, kojem su prezentirali STEMI heksapod i platformu za učenje inženjerskih vještina.

Po završetku razgovora, izrazili su interes za daljnjim razgovorima, koji će rezultirati stvarnim projektima. Posebno su naglasili kako su pred njima odlične prilike za suradnju između Hrvatske i Kuvajta.

Prema riječima Krešimira Mudrovčića, člana Uprave tvrtke CROZ, ova posjeta je izvrsno organizirana te je odličan primjer kako hrvatska gospodarska diplomacija može uvelike pomoći hrvatskim tvrtkama.

(Izvor: http://blog.croz.net/blog/dva-zanimljiva-dana-u-kuvajtu/)
 

ULJANIK

Zahvaljujući intenzivnoj aktivnosti diplomacije, u razdoblju od 2012. do 2014. godine dolazi do učestalih međusobnih kontakata državnih dužnosnika Hrvatske i Turkmenistana, uz čiju potporu svoj angažman u Turkmenistanu nastoje pronaći i gospodarstvenici - tijekom tih posjeta organiziraju se i susreti hrvatskih gospodarstvenika s državnim dužnosnicima Turkmenistana. Neki od njih su u turkmenskoj prijestolnici Ašgabatu uspjeli otvoriti podružnice (Monter strojarske montaže i Viadukt), a neki su otpočeli razgovore koji bi mogli završiti poslovima veće vrijednosti (TŽV Gredelj). Ovo razdoblje počelo je potpisivanjem ugovora o kupnji dvaju Ro-Pax brodova od Uljanika (Berkarara i Bagtyyara), od kojih je prvi, Berkarar, uspješno isporučen Turkmenistanu početkom prosinca 2014. Diplomacija je odigrala ključnu ulogu u uspješnoj isporuci ovog broda zahvaljujući umješnosti u komunikaciji s ruskim vlastima koje su dale dozvolu za prolazak unutarnjim vodnim putovima Rusije usprkos niskom vodostaju Volge, te vlastima Turkmenistana koje su naposljetku prihvatile da zbog više sile, ali i pravila struke, isporuka obaju brodova prije zime nije moguća zbog objektivnih okolnosti.

"Transport Uljanikove gr.502 - broda Berkarar iz brodogradilišta do luke primopredaje u Turkmenbashiju u Turkmenistanu bio je vrlo kompliciran poduhvat zbog maritimnih, organizacijskih, komercijalnih pa i metoroloških razloga. Bilo je potrebno dobiti dozvolu Vlade Ruske Federacije za prolaz broda sa zastavom Republike Hrvatske i bilo je potrebno ishoditi podizanje vodostaja u jednoj od ustava na putu dugom oko 3700 km, jer je u vrijeme prolaska broda vodostaj rijeke Volge bio najniži u povijesti.

Ministarstvu smo se obratili za pomoć i savjete čim smo počeli organizirati putovanje gr.501 u 2013. godini. Od samog početka imali smo punu podršku, dobili korisne savjete i upute. U bilo koje vrijeme mogli smo se obratiti veleposlanstvu u Moskvi koje je riješilo najveće probleme, aktivno radilo na ishođenju dozvole od Vlade RF za prolazak broda i postiglo gotovo nemoguće kad je uspjelo s ruskim vlastima za riječni promet dogovoriti podizanje vodostaja u ustavi Gorodetsk na zadnji dan plovidbene sezone u 2014.

Zahvalni smo veleposlanstvu u Moskvi i MVEP na stručnoj, efikasnoj, pravovremenoj pomoći u ovom vrlo značajnom poslu za Uljanik i RH i veselimo se nastavku koji će uslijediti kad gr. 502 bude spremna za primopredaju."