HGK

VUPLAST d.o.o.

Međimurska tvrtka Vuplast je na konferenciji Europske poduzetničke mreže (EEN) proglašena najboljom poduzetničkom pričom u Europi, izvijestila je u ponedjeljak Hrvatska gospodarska komora (HGK).

Na konferenciji Enterprise Europe Network e-Days u ponedjeljak pobjednika je odabrao odbor menadžera iz Europske komisije, a tvrtku je nominirala Europska poduzetnička mreža Hrvatske (EEN), koja djeluje u sklopu HGK. Vuplast se više od 40 godina bavi proizvodnjom i obradom plastike, a tijekom pandemije koronavirusa kao pun pogodak pokazala se njegova razgradiva vreća od 100 posto reciklirajućeg materijala koja se pri pranju raspadne, bez negativnih učinaka na perilicu rublja. Takve vreće rabe se za pranje kontaminirane odjeće u bolnicama, vrtićima i domovima za starije osobe.

Razvoj proizvoda započet je još u siječnju, a prva narudžba bila je 20 tisuća komada za sveučilišnu bolnicu CHU Poitiers u Francuskoj, nakon koje je uslijedila i narudžba za sveučilišni bolnički centar u Brestu. Iz Vuplasta su tako dobili i službenu potvrdu bolnica u Francuskoj o ispunjavanju svih očekivanja u vezi kvalitete i funkcionalnosti, za što će im izdati i certifikat.

Voditelj poslovne logistike u Vuplastu Ivan Marciuš za ovaj tjedan najavio je i novu isporuku u Švicarsku, za Swiss Group AG. Radi se o partnerima koji su za našu tvrtku saznali upravo na temelju objave na internetskim stranicama Europske poduzetničke mreže. Jaka je referenca za potencijalne partnere kada ste na stranicama etablirane europske institucije. Izrazito smo zadovoljni suradnjom i s Komorom i s EEN-om, izjavio je Marciuš. U jeku lockdowna upravo su EEN i Komora pomogle Vuplastu da stupi u kontakt s bolnicom iz Francuske, ti pregovori su vrlo brzo realizirani, isporuka robe na francusko tržište uslijedila je u roku deset dana, a Vuplast danas već direktno radi sa 70 bolnica i brojnim distributerima diljem EU-a, ističe se u priopćenju HGK.


ŠESTAN-BUSCH d.o.o.

Tvrtka Šestan-Busch d.o.o. Prelog, nastala je 1994. godine temeljem višegodišnje uspješne suradnje između hrvatske tvrtke Koplast-Šestan d.o.o. i njemačke tvrtke Busch GmbH. Danas tvrtka Šestan-Busch nudi opsežnu liniju proizvoda od plastičnih masa, umjetnih smola, tehničkih tekstila, kompozitnih materijala i drugih proizvoda. Već 20-tu godinu uspješno posluje u proizvodnji antibalističkih borbenih kaciga, te je za 20 godina proizvodnje razvila 20-tak različitih tipova borbenih kaciga. Tvrtka pored vlastitih stručnjaka raspolaže suvremenim i visokim tehnologijama koje odgovaraju na kompleksan zahtjev proizvodnje vojne opreme, te proizvodi dostižu i prestižu sam vrh svjetske kvalitete vojne proizvodnje. Svoje proizvode isporučuje u više od 60-tak zemalja svijeta, na 4 kontinenta odnosno izvozi 98% sveukupne proizvodnje. Tvrtka ŠESTAN-BUSCH je do sada proizvela i isporučila oko 1.100.000 kaciga te je u ovom trenutku najveća Europska i najbolja svjetska kompanija u toj proizvodnji. Tvrtka stalno prati nova dostignuća, te sudjeluje u razvoju novih materijala i ispitivanja, kako po pitanju zaštite tako i po pitanju komfora i dizajna borbenih kaciga i ostalih proizvoda. Poslovna politika tvrtke nije „prodaj i zaboravi“, već se želi voditi briga o funkcionalnosti za vrijeme upotrebe, zamjeni oštećenih dijelova te kompletnom servisu isporučenog sredstva. Ostvarene rezultate prate i mnogobrojne nagrade koje je tvrtka Šestan-Busch osvojila u Hrvatskoj i izvan nje.

„Naša tvrtka Šestan-Busch je jedna od članica Zajednice proizvođača za posebne namjene, uglavnom izvoznika, koje su članice Hrvatske gospodarske komore (HGK), a koje ujedno snabdijevaju i oružane snage i ostale snage sigurnosti u Republici Hrvatskoj. U 20 godina poslovanja izlagali smo na 18 velikih svjetskih sajmova uz potporu HGK što je rezultiralo osvajanjem svjetskog tržišta te pozicioniranje tvrtke Šestan-Busch kao svjetski poznate tvrtke.

Uz pomoć HGK cijela vojna industrija Republike Hrvatske se ujedinila u Zajednicu proizvođača za posebne namjene i time artikulirala zajedničke interese vezane za uvjete poslovanja u zemlji i inozemstvu u pogledu ishođenja izvoznih dozvola te aktivno sudjeluje u donošenju zakonskih regulativa. HGK imala je i ima vrlo zapaženo i neizostavno mjesto u pogledu gospodarske diplomacije organiziranjem raznih skupova inozemnih kompanija i državnih delegacija u Hrvatskoj i organiziranjem gospodarskih posjeta i skupova u inozemstvu.

Jednostavno rečeno takva sinergija, takav spoj industrije  i državne institucije poput HGK je definitivno neophodan i višestruko koristan. Uostalom iste ili slične organizacije i povezivanja imaju i sve velike zemlje poput SAD-a, Njemačke, Švicarske, Francuske i ostalih zemalja gdje je vojna industrija na visokom stupnju razvoja, a time i nosilac i generator ostale civilne industrije.“

Alojzije Šestan, direktor