HAMAG BICRO


GEOLUX d.o.o.

Radari tvrtke GEOLUX iz Samobora osvajaju tržišta, među kojima i kinesko, a u tome ga prati Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO), priopćeno je u srijedu iz te agencije.

GEOLUX ima osam zaposlenih i proizvodi radare za primjenu u industriji, hidrologiji i sigurnosnim sustavima. Cijeli proizvodni program tvrtke je plod vlastitog razvoja, a gotovo cjelokupna proizvodnja se realizira u Hrvatskoj. Trenutno, GEOLUX najviše prihoduje prodajom radara za mjerenje razina rijeka, jezera, akumulacija te radara za mjerenje površinske brzine vode.

Njegovu uspješnost, ističu iz HAMAG-BICRO-a, potvrđuje činjenica da drži gotovo trećinu kineskog tržišta, gdje je samo prošle godine isporučio hidrološke radare vrijedne oko milijun kuna.

Vlasnik i jedan od osnivača GEOLUXA Tomislav Grubeša kaže kako je nedavno GEOLUXOVO sudjelovanje na Svjetskoj izložbi meteorološke tehnologije u Ženevi pokazalo kako su proizvodi samoborske tvrtke ispred svjetskih trendova, posebno u smislu naprednih funkcionalnosti i pouzdanosti, ali i zahvaljujući malim dimenzijama uređaja, koje su sve važnije.

Uz hidrologiju, GEOLUX završava investicijski ciklus u razvoj nove radarske platforme za sigurnosne sustave te do kraja godine planira na tržištu ponuditi novu, četvrtu generaciju radara za nadzor terena, a svoja je rješenja predstavio i članicama NATO-a, u sklopu vojne vježbe u Velikoj Britaniji.

HAMAG-BICRO, kako se navodi, sustavno podupire GEOLUX te mu je kroz razne programe osigurao potporu od četiri milijuna kuna.

Tako je kroz program provjere inovativnog koncepta (PoC) GEOLUX dobio poticaje za ispitivanje poslovnih ideja, a u sklopu projekta Europska poduzetnička mreža (EEN), HAMAG-BICRO je osigurao podršku u internacionalizaciji poslovanja kroz pronalazak međunarodnog partnera.


SLIKOPLAT d.o.o.

BICRO je u prosincu 2013. godine odobrio tvrtki SLIKOPLAT bespovratnu potporu u okviru Programa provjere inovativnog koncepta za poduzetnike, za provedbu projekta „ZiCer – prepoznavanje teksta na mobilnim uređajima uz paralelno korištenje centralnog i grafičkog procesora“ u iznosu od 265.122,00 kuna. U 2014. godini, u okviru „Poduzetničkog impulsa – programa poticanja poduzetništva i obrta“, Mjere B2: Inovacije u poduzetništvu tvrtki SLIKOPLAT odobrena je bespovratna potpora u iznosu 497.174,70 kuna, a u 2015. godini u okviru „Programa sufinanciranja troškova sudjelovanja na sajmovima CeBIT HANNOVER 2015 i INTEROP LAS VEGAS 2015“ odobrena je bespovratna potpora u iznosu 29.000,00 kuna za trošak sudjelovanja  na međunarodnom sajmu CeBIT Hannover 2015.

„Potpora MINPO-a i HAMAG-BICRO-a izuzetno nam je pomogla, prvenstveno da razvijemo tehnologiju na razini na kojoj je ona danas. Ista potpora nam je kasnije omogućila da razvijemo proizvode utemeljene na toj tehnologiji, promoviramo ih i izađemo na svjetsko tržište u čemu smo i uspjeli. Ovakav oblik pomoći nam je puno značio jer bez nje bi bilo prilično teško izdržati duge razvojne cikluse“ (Damir Sabol, osnivač i direktor).

Tvrtka SLIKOPLAT je svoju tehnologiju za plaćanje računa mobilnim uređajima 'Slikaj i Plati' integrirala u 17 europskih banaka te je danas koristi više od 4 milijuna korisnika. Ostali proizvodi poput mobilnog skeniranja barkodova, osobnih dokumenata i sl. se koriste u preko 60 zemalja diljem svijeta te u različitim industrijama od financijskog sektora i osiguranja, do zdravstva i automobilske industrije. Nedavno plasirana aplikacija PhotoMath – pametni mobilni kalkulator - danas broji preko 12 milijuna korisnika te se koristi za rješavanje više od 8 milijuna matematičkih zadataka mjesečno.

Tvrtka SLIKOPLAT osnovana je 2013. godine s ciljem istraživanja i razvoja inovativnih softverskih tehnologija za povezivanje mobilnih aplikacija sa stvarnim svijetom korištenjem tehnologije računalnog vida i inteligentne ekstrakcije podataka, a danas ima 13 zaposlenih. Osnovni proizvod tvrtke je PhotoPay tehnologija koja je na domaćem tržištu poznatija pod imenom „Slikaj i plati“. Danas je tvrtka SLIKOPLAT u svijetu prepoznata kao inovativni start-up, posebno u području financijskih tehnologija (FinTech) i mobile machine vision tehnologija. Klijenti tvrtke danas su npr. ERSTE Bank Grupa, Unicredit Zagrebačka banka, Raiffeisen Bank Grupa Austria, Briselska zračna luka te više od 50 korisnika naših softverskih rješenja, većinom iz SAD-a.

Osvojene nagrade:
 
  1. Nagrada 4YFN (4 Years From Now) za najbolji start up u kategoriji 'Digital Media' na Mobile World Congressu u Barceloni (2015.)
  2. Hrvatski startup 2014. godine po izboru čitatelja BUGa (2015.)
  3. Netexplo nagrada u suradnji s UNESCO-om za jednu od najboljih svjetskih inovacija na području edukacijskih tehnologija (2015.)
  4. Finalist Tech Crunch Disrupt Startup natjecanja u Londonu 2014. godine.
  5. 2014. godine tvrtka je bila jedan od 7 finalista na FinTech Innovation Labu u Londonu gdje je kroz tri mjeseca intenzivnog razvojnog programa imala jedinstvenu priliku raditi s 12 najvećih svjetskih banaka
  6. PhotoPay kao jedan od 10 najboljih FinTech startup projekata na svijetu na SWIFT Innotribe Startup Challenge globalnom natjecanju u Osaki 2012. godine