HGK

ŠESTAN-BUSCH d.o.o.

Tvrtka Šestan-Busch d.o.o. Prelog, nastala je 1994. godine temeljem višegodišnje uspješne suradnje između hrvatske tvrtke Koplast-Šestan d.o.o. i njemačke tvrtke Busch GmbH. Danas tvrtka Šestan-Busch nudi opsežnu liniju proizvoda od plastičnih masa, umjetnih smola, tehničkih tekstila, kompozitnih materijala i drugih proizvoda. Već 20-tu godinu uspješno posluje u proizvodnji antibalističkih borbenih kaciga, te je za 20 godina proizvodnje razvila 20-tak različitih tipova borbenih kaciga. Tvrtka pored vlastitih stručnjaka raspolaže suvremenim i visokim tehnologijama koje odgovaraju na kompleksan zahtjev proizvodnje vojne opreme, te proizvodi dostižu i prestižu sam vrh svjetske kvalitete vojne proizvodnje. Svoje proizvode isporučuje u više od 60-tak zemalja svijeta, na 4 kontinenta odnosno izvozi 98% sveukupne proizvodnje. Tvrtka ŠESTAN-BUSCH je do sada proizvela i isporučila oko 1.100.000 kaciga te je u ovom trenutku najveća Europska i najbolja svjetska kompanija u toj proizvodnji. Tvrtka stalno prati nova dostignuća, te sudjeluje u razvoju novih materijala i ispitivanja, kako po pitanju zaštite tako i po pitanju komfora i dizajna borbenih kaciga i ostalih proizvoda. Poslovna politika tvrtke nije „prodaj i zaboravi“, već se želi voditi briga o funkcionalnosti za vrijeme upotrebe, zamjeni oštećenih dijelova te kompletnom servisu isporučenog sredstva. Ostvarene rezultate prate i mnogobrojne nagrade koje je tvrtka Šestan-Busch osvojila u Hrvatskoj i izvan nje.

„Naša tvrtka Šestan-Busch je jedna od članica Zajednice proizvođača za posebne namjene, uglavnom izvoznika, koje su članice Hrvatske gospodarske komore (HGK), a koje ujedno snabdijevaju i oružane snage i ostale snage sigurnosti u Republici Hrvatskoj. U 20 godina poslovanja izlagali smo na 18 velikih svjetskih sajmova uz potporu HGK što je rezultiralo osvajanjem svjetskog tržišta te pozicioniranje tvrtke Šestan-Busch kao svjetski poznate tvrtke.

Uz pomoć HGK cijela vojna industrija Republike Hrvatske se ujedinila u Zajednicu proizvođača za posebne namjene i time artikulirala zajedničke interese vezane za uvjete poslovanja u zemlji i inozemstvu u pogledu ishođenja izvoznih dozvola te aktivno sudjeluje u donošenju zakonskih regulativa. HGK imala je i ima vrlo zapaženo i neizostavno mjesto u pogledu gospodarske diplomacije organiziranjem raznih skupova inozemnih kompanija i državnih delegacija u Hrvatskoj i organiziranjem gospodarskih posjeta i skupova u inozemstvu.

Jednostavno rečeno takva sinergija, takav spoj industrije  i državne institucije poput HGK je definitivno neophodan i višestruko koristan. Uostalom iste ili slične organizacije i povezivanja imaju i sve velike zemlje poput SAD-a, Njemačke, Švicarske, Francuske i ostalih zemalja gdje je vojna industrija na visokom stupnju razvoja, a time i nosilac i generator ostale civilne industrije.“

Alojzije Šestan, direktor